Mezi partnery bude možná adopce

07.08.2014 11:50

Registrovaní partneři či partnerky si budou moci osvojit dítě svého protějšku. Alespoň k tomu míří novela, kterou do sněmovny předložilo několik poslanců. Lidové noviny píší o problémech, které by zákon odstranil. Například, kdyby se s biologickému rodiči něco stalo, dítě by mohlo zůstat u toho, kdo jej až doposud také vychovával a nebylo by umístěno v ústavu.

Mezi partnery bude možná adopce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Děti - ilustrační foto

Podle návrhu by si žena či muž mohli osvojit dítě svého partnera, pokud má v rodném listu uvedeného jen jednoho rodiče, nebo pokud jeho druhý rodič o dítě nepečuje a dá souhlas s osvojením dítěte. O adopci by rozhodoval soud. Pokud by dětem bylo víc než 12 let, museli by s osvojením také souhlasit.

LN popisují problém, který trápí partnery stejného pohlaví na příkladu Terezy a Pavly Mikšaníkových. Vychovávají spolu roční dceru Sáru. Biologickou matkou holčičky je Tereza. „Mám až husí kůži z toho, že moje žena nemá k dítěti žádná práva," podotýká s tím, že kdyby se s ní něco stalo, Sára by zůstala pro úřady oficiálně bez rodičů.

Problémy ale mohou nastat i v nemocnici nebo jednou ve školce. „Mohou se k nám zachovat způsobem, který vlastně říká zákon: Pro mě nejste nic, pro mě jste dva rozdílní lidé a toto dítě je jen biologických rodičů,“ obává se Tereza. Změnou zákona by ale obě matky nebo oba otcové měli k dítěti i vyživovací povinnost. V případě rozpadu jejich partnerství by se tak péče o dítě řešila jako při rozvodu manželů.

Děti by měly vyrůstat v rodině

Partner, který není biologickým rodičem, je v současnosti podle platného práva v podstatě cizí člověk. Nemá mimo jiné dostat informace o zdravotním stavu dítěte, nemůže čerpat volno na ošetření v případě nemoci a hlavně, když se rodiči něco stane, dítě je formálně volné a může být umístěno v domově. Právě tuto situaci by mohla změnit novela zákona, která už byla předložena sněmovně. „Pokud registrované páry chtějí vychovávat děti, měly by mít tu možnost legálně a bez strachu. Děti by měly vyrůstat v rodině, ať už heterosexuální, nebo homosexuální,“ řekla včera předkladatelka novely Radka Maxová (ANO). Podle ní se totiž všichni odborníci shodují na tom, že dětem z registrovaných rodin nehrozí žádné narušení sexuální orientace ani identity. Stejné je to prý i u postavení ve školním či jiném kolektivu.

Zástupci Platformy pro rovnoprávnost, uznání a diverzitu novelu vítají. Oceňují, že se za homosexuály postavil ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier a ombudsmanka Anna Šabatová.

Komentátor Zbyněk Petráček v dnešních LN podpořil chystanou novelu. „Chystaná novela nemá udělat z dětí v ústavech nárokové zboží, jak by si snad někdo mohl domýšlet. Naopak. Má děti v legálních svazcích před rizikem pobytu v ústavu chránit,“ uvádí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…