Mezi zemědělci to vře. Malí farmáři se vzbouřili proti agroholdingům

12.01.2022 18:08

Mezi zemědělci doutná pořádný spor. Přestože by se na první pohled mohlo zdát, že proti nově jmenovanému ministru zemědělství Zdeňku Nekulovi se vzbouřila většina českých a moravských zemědělců, opak může být pravdou. Čím dál častěji se totiž ozývají především malí zemědělci a farmáři, kteří dokonce mluví o lživé kampani Agrární komory.

Mezi zemědělci to vře. Malí farmáři se vzbouřili proti agroholdingům
Foto: Hans Štembera
Popisek: Sklizené pole, ilustrační foto

„Zásadně odmítám stanoviska Agrární komory a Zemědělského svazu k oblasti zastropování dotací a redistributivní platby. Lživou kampaň, kterou Agrární komora vede vůči nové vládě, je potřeba uvést jasně na pravou míru,“ tvrdě se opřel do oficiálních zástupců zemědělců soukromý farmář Martin Nejdl, který je přesvědčený o tom, že současná rétorika představitelů Agrární komory má za cíl hájit politiku bývalého ministra Miroslava Tomana. „Jeho poslední návrh ohledně podpory velkochovů prasat a drůbeže měl jediný cíl. V poslední fázi svého funkčního období změnit pravidla rozdělování evropských dotací ve výrazný prospěch velkochovů, tedy agroholdingů,“ domnívá se Nejdl, který je zároveň předsedou Zemědělské sekce Strany soukromníků České republiky.

Anketa

Má Viktor Orbán vaše sympatie?

98%
1%
hlasovalo: 37435 lidí

Nejdl zároveň odmítá, že by změnou pravidel dotační politiky v novém pětiletém období vznikla nerovná hospodářská soutěž mezi sedláky a agroholdingy. „Jde o lež. Na první tiskové konferenci při nástupu do funkce nový ministr zdůraznil, že je důležité narovnat pravidla dotační politiky, která byla za doby ministra Tomana ohýbána ve prospěch agroholdingů. Strana soukromníků České republiky toto narovnání dotačních pravidel má ve svém zemědělském programu a dlouhodobě ho prosazuje,“ zastal se současného vedení resortu soukromý zemědělec, který zároveň upozornil na to, že demonstraci před úřadem vlády, kterou svolala Agrární komora, doprovázely reklamy v rádiu a měly ve společnosti vyvolat dojem, že všichni zemědělci protestují proti novým plánovaným změnám.

„Považujeme za nezbytné postavit se za naše sedláky z rodinných farem a říct jasné ne. Říct ne lžím a podvodům ze strany Agrární komory a Zemědělského svazu. Vyzýváme proto současného ministra zemědělství, aby naplnil vládní program koalice, aby neustupoval zájmům oligarchů českého zemědělství, a nezrazoval tak vlastní voliče, kteří mu na podzim loňského roku dali důvěru ve volbách. Agrární komoru a Zemědělský svaz vyzýváme, aby svým jednáním nepoškozovaly vlastní členy,“ dodal Martin Nejdl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Výborný

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Další problém v Německu. Málo peněz zdravotnicím. Tak si to nenechaly líbit

13:31 Další problém v Německu. Málo peněz zdravotnicím. Tak si to nenechaly líbit

Sociální situace je v Německu čím dál více napjatější. Protesty se začínají objevovat už i v malých …