Mezinárodní konflikt mezi ČR a Řeckem. Jde o uprchlíky

12.03.2016 7:46

Řekové v únoru a březnu opakovaně nepovolili vstup českému styčnému imigračnímu důstojníkovi do tzv. hotspotů, tedy registračních středisek pro uprchlíky, která má na svém území. Češi tak nemají šanci monitorovat, koho a jakým způsobem Řekové přijímají a pouštějí dále do Evropy. Česko tak vlastně vůbec neví, kteří uprchlíci pak mají v rámci relokací zamířit na naše území, tedy o jaké osoby jde. Během příštích týdnů máme přitom z Řecka přijmout prvních dvacet osob. Informovalo o tom dnešní Právo.

Mezinárodní konflikt mezi ČR a Řeckem. Jde o uprchlíky
Foto: Redakce
Popisek: Řecká vlajka

„Řecko vyvolalo mezinárodní konflikt s ČR. Takhle si tu spolupráci rozhodně nepředstavujeme. Trvá to už asi šest až osm týdnů,“ řekl včera vysoce postavený zdroj listu z české bezpečnostní sféry.

„Mohu potvrdit, že náš styčný důstojník pro relokaci už několik týdnů nedostal od Řecka povolení k návštěvě hotspotů. Toto jednání považujeme za projev nedůvěry, který rozhodně budu s řeckým kolegou při první možné příležitosti řešit,“ potvrdil stav věcí také ministr vnitra Milan Chovanec. Ten podle svých slov bude požadovat jednoznačné vysvětlení, proč Řekové takto postupují.

List připomíná, že Řekové v lednu vydali překvapivé rozhodnutí, že do hotspotů umístěných na jejich ostrovech mohou pozorovatelé z jiných zemí už jen se souhlasem vlády, respektive ministerstva zahraničí.

Jenže zatímco u ostatních členských států EU problémy s návštěvou jejich zástupců údajně nejsou, Česko narazilo. Podle zdrojů Práva z bezpečnostních složek se totiž zákaz vstupu týká zřejmě právě jen České republiky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…