Michael Žantovský měl výčitky k Tomáši Halíkovi. Soudcuje je Karel Schwarzenberg

21.01.2015 8:05

Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg se pasoval do role arbitra v názorovém střetu mezi teologem Tomášem Halíkem a diplomatem Michaelem Žantovským stran karikatur časopisu Charlie Hebdo, který se odehrál na stránkách Lidových novin. Schwarzenberg tamtéž tvrdí, že jde do značné míry o nedorozumění a nepochopení pohnutek. Bylo by prý dobré, kdybychom se nad tímto problémem hluboce zamysleli, a ne se jen lehkomyslně nálepkovali.

Michael Žantovský měl výčitky k Tomáši Halíkovi. Soudcuje je Karel Schwarzenberg
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tříkralový projev Karla Schwarzenberga

Schwarzenberg na úvod připomíná, že katolický kněz Tomáš Halík se v komentáři „Proč nejsem Charlie“ odmítl identifikovat s názory francouzského satirického časopisu Charlie Hebdo, neboť některé jeho karikatury, které útočí na všechna náboženství, vnímá jako urážlivé. Diplomat Michael Žantovský údajně Halíkovi ve své reakci vytýká necitlivost i nepřímou obhajobu lidí, kteří chtějí potlačit svobodu. Předseda TOP 09 připomíná i slova komentátora LN Martina Zvěřiny, který prý napsal, že Halík nám nemůže diktovat vkus.

Podle Schwarzenberga ale nejde o vkus, nýbrž o úctu a respekt před člověkem. Nemůžu prý mít  úctu k člověku, v křesťanské terminologii lásku k bližnímu, když ho nerespektuji a nerespektuji to, co je pro něj zásadní. „Samozřejmě i nejzlovolnější karikaturou nemohu urazit ani Mojžíše ani Ježíše Krista, Pannu Marii, Buddhu nebo Mohameda. Ale mohu tím urazit či zranit miliony jejich stoupenců. A tento přístup právě prozrazuje chybějící respekt před jinými lidmi a názory,“ tvrdí Schwarzenberg.

Na druhou stranu je prý předseda TOP 09 stejně jako Michael Žantovský přesvědčen o tom, že musíme bránit svobodu a svobodu slova. „A to právě i tam, kde já s tím názorem naprosto nesouhlasím, jde mi na nervy, a je mi dokonce protivný. I tam jsem povinen bránit svobodu. A je to tím těžší, čím více nesouhlasím s vyslovenými názory, obrazy, karikaturami, filmy a podobně. V tom je půvab boje o svobodu. To samozřejmě ale neznamená, že bych se musel s názorem, který považuji za mylný, identifikovat,“ podotýká Schwarzenberg a dodává, že byť je velkým zastáncem svobody slova, nemůže rezignovat právě na to, co vyjadřujeme slovy vzájemný respekt či láska k bližnímu.  

Na základě předložených argumentů dochází předseda TOP 09 k závěru, že názorový střet mezi Halíkem a Žantovským je do značné míry nedorozuměním a nepochopením pohnutek. Bylo by prý tedy dobré, kdybychom se nad tímto problémem hluboce zamysleli a ne se jen lehkomyslně nálepkovali.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…