Michael Žantovský vzpomíná, jak Václav Havel prožíval tvůrčí utrpení. Ale když dostal pochvalu, tak se uklidnil

07.01.2019 15:24

Ředitel Knihovny Václava Havla pro internetovou televizi MALL.TV zavzpomínal na časy, kdy byl prezidentem Československa a České republiky Václav Havel. Mimo jiné prozradil, že byl Havel dosti nešťastný, když musel psát projevy. Projevoval obavy, zda budou k dané příležitosti dostatečně vhodné. Expert na veřejné projevy, který s Havlem pracoval, prý jednoho dne nad prezidentem zlomil hůl.

Michael Žantovský vzpomíná, jak Václav Havel prožíval tvůrčí utrpení. Ale když dostal pochvalu, tak se uklidnil
Foto: Hans Štembera
Popisek: V budově Akademie věd proběhla vernisáž výstavy Sochařský portrét Václava Havla

Když měl Václav Havel ještě jako československý prezident promluvit k oběma komorám Kongresu, dozvěděl se to až v lednu 1990. O nějaké tři týdny později ho skutečně pronesl. Zařadil se tak mezi hrstku politiků, kteří dostali takovou možnost. S tím, co by měl říci, si prý lámal hlavu.

„Václav Havel nepsal lehko. On prožíval jakési tvůrčí utrpení často, když psal. Takže většinou si ten úkol s velmi nešťastným výrazem odnesl domů na víkend a v pondělí ráno nám ho přinesl už opoznámkovaný a přeškrtaný. Ale tento projev si vyžadoval pochvalu, takže pak se uklidnil,“ prozradil Žantovský.

S projevem Havlovi pomáhala celá řada lidí včetně amerického experta na veřejné vystupování. Ten prý v jednu chvíli nad prezidentem zlomil hůl. „Václav Havel ten projev začal číst, dostal se tak na konec prvního odstavce a ten odborník mu řekl, že takhle teda ne, že se musí dívat nalevo, dívat se napravo, dělat odmlky, dělat dramatické pauzy. A to je všechno, co Havlovi vůbec nešlo. Když ten projev prezident četl asi potřetí, tak ten odborník to vzdal a odešel s tím, že tenhle žák je naprosto beznadějný,“ prozradil Žantovský.  

Havlův projev přerušili členové Kongresu celkem dvacetkrát dlouhým potleskem. Dvakrát tleskali dokonce vestoje.

Havel ve slavném projevu  mimo jiné prohlásil, že Spojené státy nejvíce pomohou Československu, když pomohou na cestě k demokracii Sovětskému svazu. Dal také jasně najevo, že každý politik by měl myslet na něco vyššího než jen na sebe, než na svůj prospěch, na svou rodinu a dokonce i na něco víc, než na svou zemi. Těmito slovy si získal pozornost kongresmanů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …