Migrace: Rakušan se vymlouvá na „Babišův mandát“. Když ho chtěl právník vidět, řekli mu, že je tajný

22.11.2023 19:33

Migrační vlna do Evropy stále sílí a spolu s tím i kritika vicepremiéra a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN), který za Česko kývl na reformu migračních pravidel Evropské unie. Rakušan ale hází odpovědnost na Babišovu vládu, když hovoří o migračním mandátu pro vyjednávání, jejž schválila. Dokument je ale tajný, jak zjistil politik a právník Robert Kotzian, podle kterého se Rakušan umí jen vymlouvat.

Migrace: Rakušan se vymlouvá na „Babišův mandát“. Když ho chtěl právník vidět, řekli mu, že je tajný
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr vnitra Vít Rakušan

„Vít Rakušan čelí oprávněné kritice, že spolu s podstatnou částí migračního paktu v červnu schválil také povinné migrační kvóty. Pokud jej za toto kritizuje bývalý premiér Andrej Babiš, vymlouvá se Vít Rakušan na mandát pro vyjednávání, který schválila Babišova vláda,“ píše bývalý člen ODS Kotzian na síti X.

Rozhodl se proto pátrat po tom, co ve zmiňovaném mandátu skutečně stojí, zjistil však, že dokument je tajný: „Zajímalo mě, co se vlastně v onom Babišově mandátu píše. Proto jsem o něj požádal Úřad vlády. A ejhle, je tajný! Ani v rozkladovém řízení mně ‚Babišův mandát‘ pro vyjednávání o migračním paktu neposkytli. Prý jde o citlivé informace,“ pokračoval.

„Takže Vít Rakušan se bude dál vymlouvat na Babiše. Nikomu ale nebude umožněno, aby si ověřil, jak je to doopravdy. Když chce Vít Rakušan Babišovi ‚umýt hlavu‘, z mandátu, přestože jde o citlivé informace, veřejně předčítá, viz video zde. Ovšem pro ostatní je Babišův migrační mandát tajný. Ponechávám stranou dětinskost Rakušanových výmluv, protože pro jeho vládu nebyl a není žádný problém kdykoli schválit nový mandát,“ dodal Kotzian.

 

 

Robert Kotzian opakovaně upozorňuje, že migrační pakt EU není jen jeden právní předpis, ale skupina pěti nařízení EU, která se postupně projednávají. To hlavní, pro které ministr Rakušan za Česko hlasoval, přišlo na řadu začátkem června.

Schválený návrh počítá s tím, že relokace budou pouze jednou z možností, jak přetíženým zemím zejména na jihu Evropské unie v případě potřeby pomoci. Mezi další varianty patří přímý finanční příspěvek a jiná pomoc, například vyslání expertů či materiální podpora. Pokud nějaká země nebude chtít migranty přijímat, měla by zaplatit dvaceti tisíc eur za každého nepřijatého člověka.

Druhé nejzávažnější nařízení se na Radě EU projednávalo koncem července. Jeho podstatou je zejména to, jak bude migrace v EU řízena v době velkých migračních vln. Tentokrát hlasoval Vít Rakušan proti. Možná proto, že proti bylo také Německo. Každopádně náš ministr od počátku věděl, jaká nařízení jsou ve hře a o čem se hlasuje. Třeba proto, že to česká vláda sama navrhla během loňského předsednictví EU,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz k migračnímu paktu Vlastimil Veselý.

Obsah nařízení jistě dobře znají také politici jižního křídla EU, míní Veselý a přichází se zajímavou tezí, která se velmi citlivě dotýká i České republiky, protože uvádí, že díky migračnímu paktu začne EU migranty z jejich zemí konečně rozdělovat do severnějších států – Českou republiku nevyjímaje.

„Řada podporovatelů paktu má pro jeho podporu ideologické důvody – od přepjatého přesvědčení o univerzalitě lidských práv až po představu, že ekonomický růst Evropy spasí levná pracovní síla bez ohledu na to, odkud přichází.“

Závěrem svého článku připomíná autor ještě premiérský summit EU v Granadě, který skončil bez dohody o migraci. Dokonce na něm došlo ke střetům, píše Veselý.

„Do závěrečného prohlášení se díky rozhodnému postoji polského premiéra Morawieckého a maďarského premiéra Orbána nedostal odstavec o migraci.“

O postoji Petra Fialy média podle Veselého tajemně mlčí, jako by to u nás nikoho nezajímalo.

„Pravděpodobně se však proti nepostavil a Maďary s Poláky v boji proti ilegální masové migraci nepodpořil,“ uzavírá Vlastimil Veselý.

Kotzian také v minulosti varoval před některými neziskovkami pracujícími s migranty.

Tyto organizace mají kromě humanitární role také svou roli „společenskou“, v jejímž rámci chtějí ovlivňovat veřejnost, aby se na migranty dívala pozitivně a aby je přijímala. „České multikulturalistické politické neziskovky se věnují působení na základních a středních školách. Různými formami vštěpují učitelům nebo přímo žákům multikulturalismus. Rodiče o tom často ani nevědí,“ řekl pro ParlamentníListy.cz Robert Kotzian.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Proti článku, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseNechtík , 22.11.2023 19:58:09
nic nemám! Ale upřímně. Vulgarity, sex je v médiích povolen od 22:00 hodin do 06:00. Nemělo by být rovněž ustanoveno, že fotky, video materiály politiků jako Rakušan, Pekarová, Richterová, Vystrčil, Zdechovský atd. se mohou v zájmu duševního zdraví obyvatelstva zveřejňovat od půlnoci do jedné hodiny?

|  13 |  0

Další články z rubriky

Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

18:55 Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

Globální šachovnice je v současné době rozehraná na velmi nebezpečnou hru. USA chtějí Čínu donutit, …