Milá mamko, posílám čokoládu, líbám, tvůj taťka, psal masový vrah Himmler v soukromé korespondenci

10.12.2015 14:47

Vzorný manžel, laskavý milenec i starostlivý otec. Také ale masový vrah. To všechno byl druhý muž třetí říše Heinrich Himmler. Prostřednictvím dosud nepublikovaných dopisů máme šanci poznat osobní a intimní život člověka, který patřil k hlavním strůjcům hromadného zabíjení Židů, Slovanů a dalších, příslušníků takzvaně podřadných národů. To o knize uvedl reportér a spisovatel Stanislav Motl.

Milá mamko, posílám čokoládu, líbám, tvůj taťka, psal masový vrah Himmler v soukromé korespondenci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zastávka městské hromandné dopravy před Hitlerovým rodným domem

Z předmluvy Katrin Himmlerové, Himmler byl její prastrýc, a Michaela Wildta, vedoucího katedry německých dějin dvacátého století na berlínské univerzitě, lze vyčíst: "Ukázky z nedávno objevené korespondence manželů Himmlerových doplněné záznamy z kapesního kalendáře Heinricha Himmlera a z deníků jeho ženy a dcery. Zdánlivě nevinné dopisy mají výjimečnou historickou hodnotu a dávají nahlédnout do soukromého života druhého muže třetí říše. Projevuje se v nich neochvějné přesvědčení jednoho německého manželského páru, jenž si o sobě myslí, že se podílí na „veliké době“, a není schopen poznat, že se jedná o veliké zločiny.

Dopisy ukazují Heinricha Himmlera jako manžela a otce rodiny, i jako přesvědčeného antisemitu a aktivního nacistu. „Mně se i při tom množství práce vede moc dobře," stojí v jednom z textů.

  • více o knize ZDE

Čtenáři tak budou moci nahlédnout do mrazivých pocitů masového vraha, do vzkazů a textů, jež pochází z období let 1927 - 1945. Knihu doprovází i řada fotografií, edičních poznámek, obsahový a faktický rejstřík.

Heinrich Himmler byl říšský vůdce SS, šéf gestapa, velitel zbraní SS, říšský ministr vnitra a organizátor hromadného vyvražďování Židů. Za své zločiny nebyl nikdy souzen, krátce po konci 2. světové války v Evropě spáchal sebevraždu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…