Miliardář Luděk Sekyra, přítel Halíka a sponzor KDU-ČSL, napsal do Babišových novin dlouhý článek, ve kterém varuje před populismem

15.06.2015 8:26

Podnikatel a jeden z nejvýznačnějších lidoveckých sponzorů Luděk Sekyra sepsal pro Lidové noviny obsáhlý komentář o jednom z nejvýznamnějších anglických dokumentů – Velké listině práv a svobod, která ve třináctém století zásadně omezila moc krále a podřídila jeho vládu právu. Tváří v tvář „falešným politickým autoritám, které za fasádou líbivého populismu skrývají hodnotovou prázdnotu“ nabývá dle Sekyry otázka moci a její kontrola občanskou společností na aktuálnosti i dnes.

Miliardář Luděk Sekyra, přítel Halíka a sponzor KDU-ČSL, napsal do Babišových novin dlouhý článek, ve kterém varuje před populismem
Foto: David Hora
Popisek: Tomáš Halík na přednášce v Písku

Sekyra soudí, že bytostná otázka, zda máme moc nebo moc má nás, je dnes stejně děsivě aktuální jako v červnu 1215, kdy anglický král Jan z donucení podepsal listinu známou jako Magna charta libertatum neboli Velká listina práv a svobod, která značně omezila jeho moc ve prospěch šlechty a podřídila jeho vládu právu.

Proč? Dle Sekyry proto, že dnes žijeme ve věku „kouřové clony“, kdy politici v reálně i virtuálně otevřeném prostoru často skrývají skutečné názory i cíle za moralizující rétoriku. Navíc prý nemusíme ani vědět, kdo nám skutečně vládne, protože obavy politiků z veřejného mínění prý často vedou k symptomu „zastřeného vládnutí“, kdy jedni naoko vládnou, ale otěže moci drží v rukou ti druzí. 

Liberální demokracie – i přes to, že mnohdy osciluje mezi tyranií většiny a zradou elit – nemá dnes dle Sekyry morálně ospravedlnitelnou alternativu. O to více frustrující je prý pocit, že politika vyčerpala poslední zbytky myšlenek. „Tato frustrace často vede k veřejné apatii, jež tvoří podhoubí pro vzestup falešných politických autorit, které za fasádou líbivého populismu skrývají hodnotovou prázdnotu,“ poukazuje Sekyra na údajný nešvar demokracie.

Falešné politické autority je dle Sekyry třeba kriticky reflektovat a zpochybňovat. „Jen to je cesta k občanské emancipaci, neboť svoboda je ohrožena, když síla nenalézá překážky,“ myslí si podnikatel a dle Lidových novin člen akademického sboru Oxfordské univerzity a přítel kněze Tomáše Halíka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

7:15 Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

Zmatený důchodce, který uvěřil fake news o atomové válce a chodí po městě v atombordelu. To je hlavn…