Miliardáře Bakalu dohání jeho vlastní minulost. Alespoň podle tohoto textu

30.06.2015 17:10

Zdeněk Bakala nejenže připravil během privatizace OKD český stát o několik desítek miliard korun, ale také podvedl desetitisíce nájemníků bytů, jež byly součástí majetku, který nabyl za zlomek skutečné ceny. Na serveru Denikreferendum.cz o tom píše novinářka Saša Uhlová.

Miliardáře Bakalu dohání jeho vlastní minulost. Alespoň podle tohoto textu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Uhlobaron Zdeněk Bakala

Připomíná, že součástí majetku, který Zdeněk Bakala získal při doprivatizaci OKD za zlomek reálné ceny, byl největší bytový fond v České republice. „Cenu jednoho bytu znalec při prodeji Bakalovým prostředníkům Viktoru Koláčkovi a Petru Otavovi ohodnotil na čtyřicet tisíc korun. Za jeden metr čtvereční tak zaplatili šest set třicet korun,“ upozorňuje Uhlová.

Majitelem těchto bytů se nakonec stala společnost RPG Industries Zdeňka Bakaly. Český stát touto transakcí podle Uhlové zřejmě přišel o několik desítek miliard korun.

Jediné, o čem stát tvrdil, že svým počínáním v roce 2004 zachránil, byla práva nájemníků v bytech OKD. Jenomže skutečnost je poněkud jiná.

Na kameru Bakala slíbil, že za byt bude chtít 30 tisíc až 50 tisíc

Ze závazků prý totiž vyplývalo, že po dobu pěti let od privatizace měly být byty spravovány ve vlastnictví OKD a.s. a výnosy z bytového hospodářství měl majitel investovat do bytů. „Natrvalo byl ve smlouvě sjednán závazek, podle kterého mají nájemci bytů v případě prodeje předkupní právo k bytu za cenově zvýhodněných podmínek, a to za cenu podle znaleckého ocenění, tedy za oněch čtyřicet tisíc za byt,“ píše Uhlová.

Upozorňuje na to, že ještě ve chvíli, kdy Zdeněk Bakala oznámil, že společnost Karbon Invest ovládl, ujistil veřejnost, že jeho společnost stojí pevně za všemi smluvními závazky. V rozhovoru pro časopis Horník v prosinci 2004 měl prohlásit: „Výsledkem by mělo být to, že nabídneme nájemníkům možnost koupit si tyto byty do vlastnictví, a zcela tak eliminovat riziko, že se někdo rozhodne byt jim dále nepronajímat.“

Následně v lednu 2005 řekl Bakala v České televizi, že „za tři roky budete vědět, jakým způsobem a kdy si ten byt můžete koupit“. Jeho slova pak ještě potvrdil mluvčí Karbon Investu v únoru 2005. V reportáži České televize prý prohlásil: rozhodnutí, že majitel bytů, společnost Karbon Invest, byty prodá, už padlo. „Tyto byty mají být prodávány v rozmezí třicet tisíc až padesát tisíc za bytovou jednotku,“ řekl tehdy na kameru.

Nájemníci investovali do oprav bytů. A přitom...

Uhlová v této souvislosti poukazuje na to, že veřejnost tedy žila v domnění, že smlouva mezi státem a novým nabyvatelem akcií obsahuje závazek prodat byty současným nájemníkům za zvýhodněnou cenu. „Takový závazek ale ve smlouvě, kterou má Deník Referendum k dispozici, není. Navzdory tomu, co se celé roky píše v médiích, taková povinnost se týká pouze situace, kdy by chtěl prodávat byty jednotlivě. Domy prodávat může,“ píše Uhlová.

Jiná věc ovšem je, že Zdeněk Bakala sám veřejně deklaroval, že byty za daných podmínek nájemníkům prodávat bude. Nájemníci investovali do oprav, mnohdy celoživotní úspory, a čekali. Místo slibovaného prodeje se však stalo něco docela jiného. „Vlastník nejenže byty neprodal, ale vyvedl bytový fond mimo společnost OKD do realitní společnosti RPG Byty, s.r.o., kterou ovšem spoluvlastní také Bakala,“ podotýká Uhlová.

Poukazuje na to, že společnost RPG Byty je největším poskytovatelem bydlení na Ostravsku. V jejím majetku je třiačtyřicet tisíc bytů, tedy celý původní bytový fond OKD. Společnost RPG Byty je vlastněná společností Domus, která patří firmě CERCL Holdings Limited.

CERCL vlastní nizozemská skupina BXR Group spolu se Zdeňkem Bakalou. S OKD dnes mají byty společného už jen vlastníka, tedy Bakalu a skupinu BXR.

Pak Bakala změnil názor a byty chce prodávat za „férových“ podmínek

Po změnách ve vlastnické struktuře a několikaletém čekání v nejistotě dostali nájemníci v říjnu 2008 definitivní odpověď, co s byty bude. Zdeněk Bakala tehdy vydal prohlášení, ve kterém svůj slib nájemníkům popřel a oznámil, že byty za současné situace prodávat nebude: „Pokud bychom se v budoucnu rozhodli některé byty prodat, bude to za férovou cenu a za férových podmínek,“ prohlásil Bakala.

Co je to podle Bakaly „férová cena“, se nájemníci bytů OKD, resp. RPG Byty, dozvěděli v roce 2013, kdy realitní firma RPG Byty nabízela první stovku bytů nájemníkům v průměru za údajně zvýhodněnou cenu 8 900 korun za metr čtvereční. „‚Férová cena‘ pro nájemníky je tedy čtrnáctkrát vyšší než cena, za kterou hornické byty od státu získal KARBON INVEST se Zdeňkem Bakalou,“ upozorňuje Uhlová.

Od slibu vydaného v roce 2005 uplynulo dlouhých deset let a nikdo už nevěří, že by se byty za slibovanou cenu skutečně mohly prodat. Místo toho se nájemníci dočkali soustavného zvyšování nájmů.

Mluvčí RPG Byty svádí nespokojenost nájemníků na mediální masáž

Podle současného mluvčího RPG Byty Petra Handla je nespokojenost nájemníků daná několikaletým mediálním masírováním. „Těm lidem je dlouhodobě vtloukáno do hlavy, že jsou chudáci, kterým bylo nějak ublíženo, aniž to je pravda,“ tvrdí Handl. Nájemníci podle něj nevidí, jak velké investice domy spolkly a kolik se toho už udělalo: výměna oken, opravené kanalizace, vyměněné stoupačky… „Stovky milionů korun.“

„Ti lidé si neuvědomují, že po desítky let platili nájemné, které nevynášelo ani na prostou údržbu toho bytového fondu,“ prohlašuje Handl a dodává, že tak byli zvýhodněni oproti zbytku populace. Dnes se podle něj teprve dostávají s placením nájmu na normální úroveň.

Podle Uhlové je ale Handlovo tvrzení v rozporu s materiálem Domus Prospectus, který si nechala vypracovat firma Domus, jež vlastní RPG Byty. V materiálu se uvádí, že společnost jen v letech 2011 až 2013 měla čistý zisk takřka dvě a půl miliardy korun.

Bakala prostě peníze vyvedl z firmy na účty vlastníků

Roman Macháček ze sdružení nájemníků BYTYOKD.CZ o tom má vcelku jasnou představu: „RPG Byty získala od roku 2004 jen z nájmů bytů částku kolem deseti miliard korun, veškeré opravy tak fakticky plně zaplatili nájemníci. Bakala si přitom bral na ony byty úvěry. Většina peněz z nich ale nebyla použita na opravy. Peníze prostě vyvedl z firmy a skončily na účtech vlastníků. Podobný scénář ostatně proběhl i u těžební společnosti NWR,“ říká Macháček.

Společnosti RPG patří 5 039 budov, v rámci kterých disponují 43 314 bytových jednotek, jejichž celková plocha je 2,6 milionu metrů čtverečních, a dále 1 909 komerčních jednotek s celkovou plochou 124 517 metrů čtverečních a 97,6 hektaru nevyužité půdy.

Uhlová dodává, že se zvyšováním nájemného počítají majitelé až do roku 2020, kdy by podle nich mělo dosáhnout tržní ceny. Do budoucna tak počítají se zvyšováním zisků.

„Nicméně ani teď si nemohou stěžovat. Loňský čistý zisk byl přes čtyři sta šedesát milionů korun, a to přesto, že výdaje týkající se rekonstrukcí byly ten rok zvlášť vysoké. Letos na jaře si proto nechali majitelé vyplatit dividendy 260,3 milionu korun,“ dodala Uhlová.

  • Celý text je ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…