Miliardáři Vítkovi prý hrozil únos

04.07.2014 7:56

Obžalovaný recidivista Michael Šváb u hlavního líčení přiznal, že plánoval ještě další tři akce. Uvedl, že se chystal unést dva miliardáře a jednoho milionáře. Deníku Právo se podařilo zjistit, že jedním z nich byl nejspíš realitní magnát Radovan Vítek.

Miliardáři Vítkovi prý hrozil únos
Foto: Hans Štembera
Popisek: Želízka, ilustrační foto

Podle zjištění deníku Právo si Šváb zakroužkoval Vítkovo jméno v jednom dokumentu, který objevila policie. Šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Robert Šlachta nechtěl podezření komentovat.

„Četl jsem si to, že (Šváb) líčil na další tři lidi a říkal jsem si: Doufám, že ne na mě. Ale také si myslím, že jo," uvedl sám Vítek. Ten přišel do styku se Švábem nepřímo, a to už před více než deseti lety. Připouští ale, že se se šéfem gangu setkal později i osobně, ale nepamatuje si na něj. V roce 2001 byl obchodním partnerem Švábova tehdejšího kamaráda, kterého si nyní obžalovaný vybral jako první oběť únosu.

„Právě proto, že znám toho, co ho (Šváb) unesl tehdy, jsem si říkal, že když zná jeho, tak logicky by mohl i mě. Mihlo se mi to hlavou, ale radši jsem to zapudil," dodal Vítek.

Šváb si kvůli zastrašování vymyslel, že je Vítek mrtvý

Šváb při únosu a vydírání svého tehdejšího kamaráda použil smyšlenou legendu týkající se právě Vítka. Po uneseném chtěl pět milionů korun a svou žádost podpořil drsnými argumenty. „Uvedl, že můj obchodní partner je mrtvý, že právě teď shořel v autě a že zítra to bude v novinách. Když mu prý ale dám peníze na švýcarský účet, který mi napsal, tak to jde ještě i zastavit," uvedl unesený muž.

Oním obchodním partnerem byl právě Radovan Vítek. Tomu se tehdy nic nestalo, Šváb si jeho údajnou smrt vymyslel. „Ano, měli jsme spolu asi před deseti lety společnou firmu. Volal mi tehdy někdy v noci, že ho někdo unesl a nakonec propustil, a říkal mi i tu historku, že unesli i mě a zapálili auto," řekl Právu Vítek.

Po skončení hlavního líčení, v němž členům Švábova gangu hrozí za dvě vraždy, únosy a vydírání výjimečné tresty doživotí, začnou detektivové prověřovat i tři nové případy, k nimž se hlava gangu přiznala.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Berndu Posseltovi za zásluhy o stát... Okamura četl návrhy na vyznamenání a nevěřil

22:28 Berndu Posseltovi za zásluhy o stát... Okamura četl návrhy na vyznamenání a nevěřil

Poslanecká sněmovna nominovala na udělení vyznamenání Za zásluhy ke sblížení Čechů a sudetských Němc…