Milion chvilek: Když Zeman jmenuje Babiše proti většině opozice, jdeme do akce

06.10.2021 8:11

Dnešní šéf Milionu chvilek Benjamin Roll oznámil, co přijde po volbách, pokud opoziční koalice získají většinu, ale prezident Miloš Zeman i tak jmenuje premiérem šéfa hnutí ANO Andreje Babiše. Naznačil také, že odchod Mikuláše Mináře z Milionu chvilek pro demokracii celému spolku vlastně prospěl.

Milion chvilek: Když Zeman jmenuje Babiše proti většině opozice, jdeme do akce
Foto: Hana Brožková
Popisek: Benjamin Roll z hnutí Milion chvilek pro demokracii

Šéf spolku Milion chvilek pro demokracii Benjamin Roll ve velkém předvolebním rozhovoru pro Respekt poznamenal, že odchod Mikuláše Mináře z Milionu chvilek celému spolku vlastně prospěl.

Benjamin Roll vede Milion chvilek už rok. Před rokem odešel z postu šéfa spolku Mikuláš Minář, který oznámil vznik politického hnutí Lidé PRO a vyrazil do politického boje. A tento boj vzdal vlastně ještě dřív, než pořádně začal. V koronavirovém čase Minář zjistil, že nedokáže přitáhnout pozornost dostatečného množství lidí a z politiky se stáhl.

Podle Rolla ale Minářův odchod spolku vlastně prospěl.

„Paradoxně si myslím, že Mikulášův odchod změně uvnitř pomohl. Nechci, aby to vyznělo zle, ale jeho politické angažmá posunulo spolek ve smyslu růstu naší organizace, ve smyslu lepšího delegování úkolů, a především ve smyslu toho, že ani my, ani veřejnost se už tolik nesoustředíme na jednu osobu. Báli jsme se, že se Mikulášův odchod negativně projeví na podpoře, ale i to se stabilizovalo, a dárců máme dokonce víc – což je i tím, že jsme začali systematicky s fundraisingem. Řekl bych tedy s čistým svědomím, že se z nás stala profesionální organizace,“ řekl Roll.

„Máme teď okolo dvaceti zaměstnanců a ve spolku je asi dvanáct členů, mezitím jsme nabrali i nové členy. Dohromady nás je přibližně třicet až čtyřicet. Část spolku měla pocit, že to nemá v rukou, když tu jsou někteří lidé zaměstnaní. Teď už tohle máme pojmenované a říkáme to každému, koho přijímáme: být členem spolku je něco jiného než být součástí každodenní agendy,“ pokračoval.

Roll oznámil, že po volbách se chce z vedení Milionu chvilek pro demokracii stáhnout, dostudovat teologii a stát se farářem.

Poté se věnoval parlamentním volbám, které jsou za dveřmi.

„Před krajskými volbami jsme ještě mluvili obecně ve smyslu „volte demokratické strany“, což si každý přebere po svém. Pak jsme zvolili strategii, že máme svoje témata a svoje požadavky, které chceme prosadit - a to naplňují opoziční koalice,“ pravil Roll.

U Milionu chvilek prý ještě čekali, jestli nevzniknou další opoziční koalice, kupříkladu sociální demokraté a Zelení, kterou by Milion chvilek teoreticky mohl podpořit.

Pokud jde o Mikuláše Mináře, Roll připomněl, že jeho předchůdce ve vedoucí pozici v Milionu chvilek chtěl oslovit nerozhodnuté voliče a nevoliče. „Mikuláš měl vždycky velké oči, nicméně také mu to skoro vždycky vyšlo…“ poznamenal Roll. Chtěl působit na nerozhodnuté voliče a na nevoliče, ale teď prý tuto roli v podstatě hraje Přísaha Roberta Šlachty.

„Co se povolební situace týče, udělali jsme si scénáře a řekli jsme si, jakou roli v tom má mít Milion chvilek. Spíše pozitivní scénář je, že koalice dohromady získají většinu, ale prezident Miloš Zeman jmenuje premiérem Andreje Babiše. To je pak moment pro reakci veřejnosti. Otázkou je, jak má vypadat. Klasické velké akce měly efekt, přesto nevím, jestli dokážou vytvořit tlak, který je potřeba. Ale něco se má stát,“ uvedl Roll.

V tu chvíli prý přijde čas postavit se za obě opoziční koalice, které přislíbily, že uchovají nezávislost ČT, posílí nezávislost státního zastupitelství a tak podobně.

„S voliči ANO a SPD tolik nemluvíme - a pokud ano, pak je ani já, ani dobrovolníci nelámeme. Kdo doteď nezměnil názor, za poslední týden ho určitě nezmění. Beru to v tomhle případě spíše jako příležitost k setkání s lidmi, kteří mají jiný názor. Potkat se a ukázat, že jsme normální lidi, a zjistit, že oni také. Obzvlášť u nevoličů pak vnímám, že jsou pro ně volby najednou téma. Smysl kontaktní kampaně je, že mají brouka v hlavě: ‚Měl jsem fajn rozhovor o politice, bylo to v pohodě, nebyl to nátlak - a třeba se nad tím ještě zamyslím‘,“ poznamenal Roll. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

11:12 Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

Kdo se chtěl v pondělí dostat k penězům na svém účtu u Komerční banky, ten ji s největší pravděpodob…