Miloš Zeman nám možná ještě předvede divočinu, zaznělo v ČT

09.09.2015 21:10

Miloš Zeman je prezidentem třicet měsíců. Je v polovině svého současného funkčního období. Politici se shodují, že je to prezident rázný, ale rozděluje tak společnost. Nemá také šťastnou ruku v personální politice. Podle Jaroslava Foldyny (ČSSD) je škoda, že se Zeman rozešel s Miroslavem Šloufem. Komentátor Lidových novin Petr Kamberský doplnil, že Miloš Zeman možná ještě sám sebe pustí ze řetězů a uvidíme divočinu.

Miloš Zeman nám možná ještě předvede divočinu, zaznělo v ČT
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident republiky Miloš Zeman navštívil při příležitosti zahájení nového školního roku Základní školu Curieových

Prvními hosty byli poslanci Jaroslav Foldyna (ČSSD) a místopředseda ODS Martin Kupka. „Pan prezident mnohé překvapil. Není to pokrytec a možná překvapil právě tím. Do role prezidenta se vžil velmi dobře,“ konstatoval Foldyna. „Na druhé straně vidím jeden minus, a to personální otázky. Myslím si, že pan prezident udělal chybu, že se rozešel s Miroslavem Šloufem,“ doplnil poslanec.

Personální politika, návštěva Číny a euro

Kupka oponoval, že je Zeman rázovitou osobností, která rozděluje společnost, což je veliká škoda. „To podle mého názoru vrhá stín,“ posteskl si. Ocenil ovšem razantnost, s níž se vyjadřuje k uprchlické krizi. Podle místopředsedy ODS je dobře, že Zeman v tomto směru jen neopakuje hesla Bruselu. Vyčetl mu také, že si občas ohýbá ústavní zvyklosti, jak je mu libo, např. při jmenování vlády Bohuslava Sobotky, specificky při jmenování Andreje Babiše ministrem financí.

Hosté se neshodli ani na oné personální politice prezidenta. Foldyna konstatoval, že je na hlavě státu, koho si vybere za spolupracovníka. Kupka byl mnohem ostřejší, když prezidentovi vyčetl, že u svého kancléře Vratislava Mynáře stále toleruje absenci bezpečnostní prověrky. Stejně tak prezident veřejně volá po majetkových přiznáních, ale nikterak ho netrápí, že Mynář není právě nejotevřenější v odkrývání svého majetku.

Pár slov padlo také o zahraniční politice prezidenta. I tady Foldyna konstatoval, že Miloš Zeman není pokrytec, když odjel jednat do Číny s podnikateli, a nekritizuje přitom zemi za to, že by porušovala lidská práva. Právě to by podle poslance bylo symbolické. Kupka však znovu viděl symboliku v něčem jiném, a to poměrně smutnou. „Pozorujeme opětovné návštěvy na Východě a mizivou aktivitu směrem na Západ, což bije do očí, to je problém,“ zaznělo z úst místopředsedy ODS. Pokud by prezident naznačil větší vstřícnost k Západu, dočkal by se adekvátní vstřícné odpovědi.

Prezident Miloš Zeman ovšem dlouhodobě volá po přijetí eura a za pozornost stojí, že se Kupka s Foldynou snad poprvé shodli. Euro bychom podle nich přijímat neměli. Stačí se podívat na to, jak to dnes vypadá v Řecku.

Zeman může děkovat médiím

Dalšími hosty byli komentátor Lidových novin Petr Kamberský a politolog Masarykovy demokratické akademie Lukáš Jelínek. Podle Kamberského bude záležet na tom, zda bude prezident znovu kandidovat. „Pokud ano, tak se bude hlídat, ale pokud ne, možná ještě více pustí Miloše Zemana z řetězů a předvede nám divočinu,“ konstatoval novinář.

Podle Jelínka se Zeman může ze dne na den rozhodnout, že už ho to nebaví, a vrátí se na rybník na Vysočinu. V tom mu Kamberský dal za pravdu. Když se totiž podíváme do minulosti, zjistíme, že Miloš Zeman trochu polevil v tahu na branku, když si splní určitý cíl. Prezidentem už se stal a může si říci, že obhajoba mandátu bude příliš těžká. „Pokud by se Miloš Zeman rozhodl kandidovat znovu, pravděpodobně by ani nepotřeboval podporu ČSSD,“ vyjádřil svůj názor Jelínek. Otázkou také je, kdo se za dva a půl roku postaví Zemanovi jako protikandidát. Muselo by jít o člověka, který bude schopen oslovit voliče pravice a alespoň částečně i voliče levice.

Politolog Lubomír Kopeček doplnil, že Miloš Zeman se mohl z Vysočiny vrátit v přímé volbě prezidenta, kterou v zásadě prosadila svým tlakem média. Kdyby prezidenta volili politici, Zeman by se pravděpodobně prezidentem nikdy nestal. Novinářům tak vlastně Zeman může poděkovat.

Do studia České televize zavítala také PR manažerka a konzultantka v oblasti komunikace, podle níž Miloš Zeman „vydělává“ na tom, že je velmi dobrým řečníkem. Jeho slabinou ovšem je, že se odmítá omluvit, pokud ve svém projevu vysloví nějakou zavádějící či nepravdivou informaci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Chudí, staří, nevzdělaní? Útok na odpůrce EU zničen pár větami

10:21 Chudí, staří, nevzdělaní? Útok na odpůrce EU zničen pár větami

Staří, v ekonomických problémech, nevzdělaní. Takoví jsou dle společného projektu agentury STEM a Če…