Miloš Zeman před kamerou vrátil úder Erdoganovi za celou Evropu: Fašizující Turecko, nesmíme ustoupit!

23.03.2017 21:30

Prezident Miloš Zeman podruhé zavítal do pořadu Týden s prezidentem na TV Barrandov, kde odpovídal na otázky ředitele TV Barrandov Jaromír Soukup. Zeman sepsul miliardáře Zdeňka Bakalu, konstatoval, že turecký prezident Recep Erdogan „si honí tričko“, a znovu zmínil nedávno zesnulého kardinála Miloslava Vlka v souvislosti s církevními restitucemi.

Miloš Zeman před kamerou vrátil úder Erdoganovi za celou Evropu: Fašizující Turecko, nesmíme ustoupit!
Foto: ReproFoto: TV Barrandov
Popisek: Prezident Miloš Zeman v pořadu Týden s prezidentem televize Barrandov.

Pořad se natáčel krátce poté, co Hrad opustil premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), který se rozhodl na post ministra průmyslu a obchodu uvést dosavadního náměstka na ministerstvu Jiřího Havlíčka. Prezident Zeman Sobotkův výběr ocenil. Havlíček si sice z určitého pohledu pohorší, protože jistotu, kterou mu dával služební zákon, vyměnil za nejistotu ministerskou, Zeman však věří, že by se Havlíček mohl vrátit na post náměstka.

Budoucí ministr Havlíček bude muset řešit i situaci v OKD. Prezident Zeman v této souvislosti zmínil jméno miliardáře Zdeňka Bakaly. Ten by si prezidentova slova rozhodně za rámeček nedal. „Já bych řekl, že základní problém v případě OKD je vydobytí těch prostředků, které Zdeněk Bakala vysál z OKD,“ začal prezident. „Pan Bakala asi tak před třemi, možná čtyřmi lety vyvedl šest miliard korun na dividendách z OKD. Pan Bakala je podle mého názoru zloděj a podvodník,“ nebral si servítky dál prezident. Považuje za selhání české justice, že si nedokázala na Bakalu posvítit.


Miloš Zeman a Jaromír Soukup v pořadu Týden s prezidentem. (ReproFoto: TV Barrandov)

Erdogan může udělat následující věc

Soukup otevřel otázku teroristických útoků v Evropě, kupříkladu v Londýně, a spojil je s výhrůžkami tureckého prezidenta Recepa Erdogana, který varoval Evropany, že by měli změnit své chování, jinak nebudou v Evropě v bezpečí.

„Prezident Erdogan si tak trochu honí tričko, když spojuje tyto útoky se svými větami. Zadruhé, Evropa není fašistická, fašizující je naopak Turecko,“ nebral si servítky prezident. Stačí se podívat na to, kolik je tam zatčeno novinářů, duchovních a dalších lidí. Zeman je přesvědčen, že Turecko by chtělo do EU, ale prezident je dlouhodobým odpůrcem tohoto nápadu.

„Teď má pan Erdogan zajímavou šanci. On může vyhrožovat, že sem vpustí až tři miliony uprchlíků, ale když ji aplikuje, tak už žádnou další kartu nemá. Ale on má ještě jednu možnost. Z těch tří milionů lidí on sem může balkánskou cestou pustit milion migrantů a ty další dva miliony si nechá,“ dodal prezident. Tím by prezident země půlměsíce ohrozil celou EU včetně České republiky. „To je normální vydírání,“ udeřil prezident, podle něhož tomuto vydírání nesmíme ustupovat.

Stejně tak prý nesmíme ustupovat výhrůžkám o zavedení již mnohokrát oživovaných kvót pro uprchlíky. Řecko o nich sice dnes hovoří znovu a prezident Zeman připustil, že by to možná udělal také, kdyby byl v pozici Řeků, ale není.

Kvůli Řecku se prý teď zdráhá přijmout v Česku euro. „Já jsem byl stoupencem přijetí eura do doby, než hrozilo nebezpečí, že čeští daňoví poplatníci budou muset splácet řecké dluhy. A když to hrozilo, tak jsem řekl, ať Řecko udělá reformy, anebo vystoupí z eurozóny. Zdůrazňuji nikoli z EU, ale z eurozóny,“ podotkl prezident. „Odmítám, aby čeští daňoví poplatníci platili dluhy cizích zemí,“ shrnul podstatu problému host pořadu. Pokud Češi nebudou muset platit cizí dluhy, pak je Zeman pro přijetí evropské společné měny v Česku.  

Islámský stát

Prezident také v rozhovoru naznačil, kam by se teoreticky mohli přesunout teroristé, kteří prohrávají svůj boj v Iráku a Sýrii. „Já jsem upozorňoval, že Islámský stát může vzniknout v Afghánistánu, kde Tálibán ovládá už třetinu území a hrozí, že ovládne území celé, varoval Zeman. A Afghánistán není jediným místem, kde probíhá válečný konflikt,“ podotkl ještě.

„My přesouváme prapory do baltských zemí, kde jim v podstatě nic nehrozí, ale také k ničemu nejsou,“ rýpl si prezident. Místo toho by vojáci měli působit na jihu Evropy a řešit tamní krizi, míněno krizi uprchlickou.

Když někoho nemůžeš spráskat, spoj se s ním

Došlo také na vztahy s Čínou. Tato země má podle prezidenta přebytek kapitálu a hlava státu bude ráda, když Číňané část svého kapitálu umístí také do Česka. Ve spolupráci vidí budoucnost. V podobném duchu by prý dal radu i americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi, pokud by o ni stál.  

„Když ho nemůžu spráskat, tak se s ním spojím,“ citoval Zeman jedno přísloví. Soukup přislíbil, že jeho radu nezapomene. „Jako bývalý prognostik jistě víte, o čem mluvíte, a je dobré si vaše slova zapamatovat,“ konstatoval Soukup.

Kardinál Vlk

Miloš Zeman znovu zmínil také zesnulého kardinála Vlka. „Vážím si té fáze kardinála Vlka, kdy byl myčem oken. Potom se stal po kardinálu Tomáškovi hlavním představitelem katolické církve. Já byl tehdy premiérem a měl jsem s ním několik ostrých sporů. Všechny se týkaly požadavků na restituci církevního majetku. Pan Vlk se nepochybně zapsal do dějin katolické církve, ale nejsem si tak úplně jist, zda se zapsal do dějin České republiky,“ upozornil host pořadu.

Nakonec prozradil, že je skutečně připraven vyznamenat písničkáře Jaromíra Nohavicu, jelikož tento muž dlouhá léta rozdává radost, a prezident by mu to rád oplatit.

Než se rozloučil s diváky, vzpomněl ještě svou dceru Kateřinu, která dnes studuje ve Velké Británii.  

„Jak jde studium vaší dceři Kateřině?“ ptal se Soukup. „Zatím dobře. Víte, v britských školách studujete formou esejů, kde nememorujete věci nazpaměť, ale učíte se samostatně vyjadřovat,“ podotkl prezident s tím, že to zatím jeho dceři jde. 

reklama

autor: mp

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …