Miloš Zeman přiletěl do Moskvy na oslavy konce války

08.05.2015 17:48

Na dvoudenní návštěvu Ruska přiletěl dnes do Moskvy český prezident Miloš Zeman. Jako jeden z mála evropských státníků se v Rusku zúčastní oslav 70. výročí vítězství Rudé armády nad nacistickým Německem. Ústředním bodem celostátních slavností bude v sobotu mohutná vojenská přehlídka na Rudém náměstí, které ale Zeman přihlížet nebude. Pro českého prezidenta bude vrcholem návštěvy plánované sobotní setkání s ruským prezidentem Vladimirem Putinem.

Miloš Zeman přiletěl do Moskvy na oslavy konce války
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Prezident Miloš Zeman navštívil Brandýs nad Labem

Česká vláda schválila Zemanovu cestu do Moskvy v polovině dubna až napodruhé, když její projednávání nejdříve přerušila kvůli sporům okolo možné Zemanově účasti na kontroverzním moskevském armádním defilé. Protože se prezident přehlídky nezúčastní, dostal nakonec od kabinetu zelenou.

Rusko si cesty českého prezidenta mimořádně cení, protože kromě kyperského prezidenta Nikose Anastasiadise bude Zeman jediným prezidentem členského státu Evropské unie, který bude v době oslav v Moskvě přítomen. Šéf ruské Státní dumy Sergej Naryškin nedávno ocenil Zemana jako "zodpovědného, čestného a vstřícného člověka, který se nebojí hájit pravdu".

Německá kancléřka Angela Merkelová je v Moskvě očekávána až v neděli, den po hlavních oslavách. Ostatní země EU budou zastupovat ministři, šéfové parlamentů nebo velvyslanci. Litva jako jediný unijní stát bojkotuje oslavy úplně.

Spolu se Zemanem přiletěla do Moskvy skupina českých válečných veteránů, které v Moskvě čeká symbolické setkání s bývalými frontovými bojovníky Rudé armády. Památku ruských obětí druhé světové války Zeman v sobotu uctí položením věnce ke hrobu neznámého vojáka v Alexandrovském parku nedaleko Kremlu.

V době, kdy na Rudém náměstí budou pochodovat zástupy ruských vojáků, bude český prezident jednat na české diplomatické misi v Moskvě se slovenským premiérem Robertem Ficem. Jejich rozhovor má být věnován zejména hospodářské spolupráci a rozvoji dopravní infrastruktury. Zeman má rovněž v plánu setkání s makedonským prezidentem Ďorďem Ivanovem.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …