Miloš Zeman promluvil o Turecku tak drsně, že očekává stížnost: Chovají se jako spojenec IS. Když platíte barbarům výkupné, k ničemu to nevede. V EU tato země nemá co dělat

09.12.2015 19:56

REPORTÁŽ Prezident Miloš Zeman si pořádně šťouchl do Turecka, které nařkl z financování Islámského státu a přirovnal jej k barbarům ze starověku, kterým by výpalné neplatil. Učinil tak v Kadani, kde dnes zakončil svou třídenní návštěvu Ústeckého kraje. Na paškál si vzal i nepracující lenochy a muslimy, kteří ponižují ženy. Zkritizoval lékaře, kteří nechtějí dávat pacientům morfium.

Miloš Zeman promluvil o Turecku tak drsně, že očekává stížnost: Chovají se jako spojenec IS. Když platíte barbarům výkupné, k ničemu to nevede. V EU tato země nemá co dělat
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Setkání s prezidentem Zemanem v Kadani. Prezident vrací starostovi propisku.

Miloš Zeman nejdříve v Kadani poblahopřál starostovi Kulhánkovi, který se drží „v křesle“ už čtvrté funkční období. „Když přijedu do Kadaně, je to město, které oslní svou krásou a tím, že je dobře udržované. Od ministra kultury jsem obdržel seznam chátrajících objektů – je jich 762 takových, kterým hrozí zřícení,“ pochválil a posteskl si zároveň. „Kadaň je město, kterým se Ústecký kraj může chlubit,“ uvedl i hejtman kraje Oldřich Bubeníček.

Hádám se se zaměstnavateli i odbory

Nevesele pokračoval také na téma celého chomutovského okresu, kde nezaměstnanost čítá 9,7 procenta: „Je to nad průměrem celého Ústeckého kraje, a to je co říct. Se starostou jsme se bavili o příčinách. Jednou jsou mimo jiné lidé, kteří nechtějí pracovat a jsou třeba 15 let v evidenci úřadu práce. Je hezké, že máme Agenturu pro sociální začleňování, ale problém je v tom, že člověk z úřadu práce přijde k zaměstnavateli a řekne: Já nechci místo, já chci razítko, že pro mě práci nemáte.“

Zdůraznil, že slovo „nepřizpůsobivý“ neváže k žádné etnické skupině. Nastínil, co by se mělo dělat, aby lidé nezkysli na žití ze sociálních dávek. „Jednak rozmach veřejně prospěšných prací, veřejné služby. Také je třeba rozevřít nůžky mezi minimální mzdou a sociálními dávkami, aby se vyplatilo pracovat. Hádám se se zaměstnavateli, kteří nechtějí růst mezd. Hádám se s odbory, jež chtějí zvýšení životního minima.

Nepřítel mého nepřítele je můj přítel

První dotaz, který přišel z davu, zněl, co prezident říká na Turecko. „Myslím, že je sice členskou zemí NATO, ale někdy se chová, jako by spíš bylo spojenec Islámského státu: odebírá ropu ze syrských nalezišť, čímž financuje Islámský stát,“ odpověděl a pokračoval: „Turecko se řídí zásadou: Nepřítel mého nepřítele je můj přítel. Oni nemají rádi Kurdy, což jsou jediní, kdo bojuje efektivně s Islámským státem. To je důvod, proč se na Turecko dívat s opatrností a proč by nemělo být členem EU.“

Doplnil, že Evropská unie chce dát Turecku tři miliardy eur na zadržování dvou milionů uprchlíků na hranici. Česká republika se na tom podílí 700 miliony korun. „Uvedu příklad z historie. Je to, jako když Římané platili tribut (výkupné), aby barbaři neloupili na jeho území. Ale nepomohlo jim to,“ řekl a připomněl, že Turkové jsou shodné víry s uprchlíky, tedy muslimové. „Očekávám, že za tato slova mi turecký velvyslanec pošle na Hrad protestní nótu,“ dodal ironicky.

Muslimský bratr ministra spravedlnosti. Braňme se!

Dámu z publika zajímalo, zda je podle prezidenta u nás ještě svoboda slova, a to v souvislosti s tím, co proti odpůrcům islámu řekl ministr Pelikán. Jeho bratr je mimochodem konvertita k islámu. „Něco jiného je kritizovat islám, protože představuje jinou víru. A něco jiného je kritizovat jej, když se importuje do Evropy a může zde narušit sociální, kulturní a ekonomické struktury,“ uvedl prezident, který připomněl, jaké postavení mají v muslimské komunitě ženy. „Mají ztížený přístup ke vzdělání, k veřejným funkcím, někde mají i zákaz řídit auto. Kdysi jsem pronesl vtípek, že je to možná dobře, ale prý jsou ženy za volantem opatrnější,“ odbočil a pokračoval:

„Svědectví ženy před soudem má u nich poloviční hodnotu oproti svědectví muže. Dobrá, nepleťme se jim do toho. Intervencí bylo hodně. Na druhou stranu – pokud by měly být tyto zvyky přeneseny do Evropy masivní migrační vlnou, braňme se, dokud je čas!“ Kdo se prý domnívá, že se nám uprchlická vlna, která má být příští rok dvojnásobná, vyhne, je naivní. „Nejsem náboženský fanatik. Pelikán je příliš tolerantní a neuvědomuje si rizika, která z islámské migrace mohou vzniknout.“

Nejhrůznější myšlenka, kterou jsem slyšel

Na téma seniorů se prezident rozpovídal zejména o hospicích, na jejichž budování mimo jiné měla poskytnout finance katolická církev ze svých přijatých restitučních nároků. „Ještě jsem neřekl žádný bonmot, takže řeknu a bude, jak jinak, podle skutečnosti. Když jsem seděl s lékaři, větší skupina z nich říkala, že hospicovým klientům podává morfiny tlumící bolest a je to tak dobře. Menší skupina proti tomu ostře protestovala. Vytváří se tak prý u těchto pacientů drogová závislost, dělají se z nich narkomané… No, průměrný pobyt v hospici je tři měsíce a někdy ani to ne. Smyslem je, aby pacienta někdo pohladil, stiskl ruku, setřel pot z čela. Představa lékaře, že z něj za tu dobu udělám narkomana a nechám jej raději trpět bolestmi, je jedna z nejzrůdnějších myšlenek, se kterou jsem se v poslední době setkal,“ popsal svůj postoj k podávání léků umírajícím pacientům.

Při podepisování skládám dvě zkoušky

I v Kadani, stejně jako na jiných místech Ústeckého kraje, padl dotaz na limity těžby, jeden z návštěvníků měl pro prezidenta dárek, další mu v závěru poděkoval za to, že má názory, které sdílí většina země.

Před dekorováním městského praporu zavtipkoval při podepisování na pamětní list do kroniky města. „Při podepisování skládám dvě zkoušky. Jedna z analfabetismu. A pak: Pane starosto, tu propisku vám vracím,“ připomněl někdejší případ exprezidenta Klause, který po podpisové akci propisku nevrátil, ale odnesl si ji.

V odpoledních hodinách prezident republiky společně s hejtmanem ukončil svoji třídenní návštěvu Ústeckého kraje tiskovou konferencí.


 

reklama

autor: Lucie Bartoš

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…