Miloš Zeman si to vyřídil s rozhořčeným důchodcem. Sklízel potlesk

11.09.2012 10:06

Miloš Zeman (SPOZ) v rámci včerejší návštěvy Olomouckého kraje přijel samozřejmě i do Olomouce, kde chtěl podpořit kandidáty pro krajské volby. Na místě byl i redaktor ParlamentníchListů.cz. Jenže ne všichni posluchači v sále byli Zemanovi příznivci. V davu se našel rozhořčený důchodce, jenž veřejně kandidáta na prezidenta obvinil, že právě on může za chybějící zákon o majetkovém přiznání.

Miloš Zeman si to vyřídil s rozhořčeným důchodcem. Sklízel potlesk
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miloš Zeman

„Obvinil jste mě z toho, že jsem s Václavem Klausem podepsal opoziční smlouvu a že kvůli tomu tento zákon nebyl přijat. To je buď neznalost, nebo lež,“ znělo olomouckým palácem Bohemia, kdy se Zeman bránil rozhořčenému důchodci ve slovní potyčce. A pokračoval: „Neznalost tehdy, když jste opoziční smlouvu nečetl a lež, jestli jste ji četl.“

Senior pro to měl své důvody. „Vy můžete za to, že tady zákon o majetkovém přiznání není, protože jste podepsal opoziční smlouvu s Klausem. Myslíte si o sobě, že jste čestný a přímý člověk, který co řekne, to i dodrží?“ tázal se před dvěma stovkami lidí důchodce.

O opoziční smlouvě

To si někdejší předseda vlády nenechal líbit a přešel do protiútoku. Podle svých slov Zeman zákon o majetkovém přiznání předložil třikrát. Pro tento návrh podle něj nehlasovali poslanci ODS, KDU-ČSL a tehdy ještě existující Unie svobody. „Pokud se domníváte, že jsem měl možnost přesvědčit poslance těchto stran, aby pro tento zákon hlasovali, musel bych být předsedou všech zmíněných stran,“ vysvětloval.

Podle Zemana totiž opoziční smlouva neobsahuje žádné ustanovení, které by bránilo poslancům sociální demokracie předložit zákon o prokázání původu příjmů majetku, ale samozřejmě neobsahuje ani takové ustanovení, které by občanské demokratické straně ukládalo tento zákon podporovat.

Poté kandidát na Hrad vyzval důchodce k aktivní účasti ve volbách. Důvodem bylo vysvětlení, že žvanění v hospodě u piva nebo u televize o tom, že politika je špatná a že s ní nechci nic mít, znamená jen to, že člověk dává část svého hlasu i tomu kandidátovi, kterého nechce, aniž by si to uvědomoval.

„Jděte tedy k volbám a tím zabráníte, že část vašeho hlasu propadne v můj prospěch,“ prohlásil na účet důchodce.

Tykadla si malujeme sami

Další divoký potlesk posluchačů si Zeman vysloužil i za prohlášení o tykadlovém kreslíři Romanovi Smetanovi. „Miliardáři tuneláři tu unikají bez trestu a místo toho jsou trestaní lidé, kteří jen malují tykadla na plakáty politiků,“ prohlásil Zeman.

Lídr SPOZ pro krajské volby v Olomouckém kraji Radek Augustin k případu Smetany dodal, že jim ve straně tykadla nijak nevadí. „Na olomouckých tramvajích budou k vidění plakáty, kde jsem já s Milošem s tykadly, která jsme si sami namalovali a bude tam napsáno, že tykadla nám nevadí,“ řekl.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: Petr Kupka, jno

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

20:25 Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

Vystoupení Danuše Nerudové v superdebatě lídrů kandidátek do eurovoleb jako „historický debakl“ zhod…