Miloše Zemana vyprovázeli při odletu do Moskvy aktivisté s drsnými transparenty. Prezident takto reagoval

08.05.2015 16:55

REPORTÁŽ Prezident Miloš Zeman odletěl do Moskvy. V sobotu 9. května se v ruské metropoli zúčastní oslav 70. výročí ukončení druhé světové války. Ještě před odletem se Zeman pozdravil s osmi válečnými hrdiny, které s sebou na cestu vzal. Před branami kbelského letiště se sešlo několik demonstrantů, nejspíš akvitistů „Pražského majdanu“. Prezident také prozradil, o čem bude jednat s Vladimirem Putinem.

Miloše Zemana vyprovázeli při odletu do Moskvy aktivisté s drsnými transparenty. Prezident takto reagoval
Foto: Radim Panenka
Popisek: Prezident Miloš Zeman na vojenském letišti Kbely před odletem do Moskvy

Armádní speciál Airbus A319 vzlétl z vojenského letiště v pražských Kbelích v pátek krátce po třetí hodině odpoledne. V prostorách letiště se prezident republiky za přítomnosti novinářů během vojenského ceremoniálu a za zvuků státní hymny, setkal s válečnými veterány, kteří ho doprovází, a předal jim pamětní listy jako upomínku na tuto cestu.

„Vážení veteráni. Jenom zbabělci a hlupáci rozlišují mezi těmi, kdo bojovali na východní a západní frontě. Dovolte mi, abych vám věnoval pamětní list této události a popřál, aby vám setkání s válečnými veterány z bývalého Sovětského svazu přineslo krásné životní zážitky,“ řekl před veterány prezident Zeman.

Veteráni se v pátek večer zúčastní recepce na českém velvyslanectví v Moskvě za účasti prezidenta Miloše Zemana. Další program sice upřesněn nebyl, nicméně někteří z veteránů přímo na letišti uvedli, že se těší na sobotní vojenskou přehlídku na Rudém náměstí.

„Pevně doufám, že se přehlídky zúčastníme. Byl by to výjimečný zážitek,“ řekl ParlamentnímListům.cz jeden z osmi válečných hrdinů, profesor Rajko Doleček, který zanedlouho oslaví 90. narozeniny. Není jasné, zda se čeští veteráni zúčastní i sobotní recepce v Kremlu, pořádané ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Nicméně vzhledem k tomu, že jsou součástí delegaci prezidenta, je to pravděpodobné.

Miloš Zeman pak novinářům prozradil, o čem hodlá s prezidentem Ruské federace jednat. Česká hlava státu má rovněž v programu setkání se slovenským premiérem Robertem Ficem, které se uskuteční přímo v prostorách Kremlu v době, kdy se na Rudém náměstí bude konat slavnostní vojenská přehlídka.

„Máme setkání s Robertem Ficem a mimo jiné budeme diskutovat o spolupráci se Slovenskem při infrastrukturních projektech. Mám jednání s makedonským prezidentem Ivanovem, kde mě Evropská komise pověřila, abych mu předal její poselství.

„Samozřejmě se budeme zabývat především nesplacenými pohledávkami v Ruské federaci. Jenom pro příklad, jedna jediná z nich týkající se jedné elektrárny zahrnuje částku pěti miliard korun. A to je pouze jedna z nich. Nevylučuji další bilaterální jednání, ale ta zatím nejsou dohodnuta,“ podotkl Zeman.

Prezident počítá s tím, že se v Moskvě setká jak s českými, tak s ruskými veterány na večeři na naší ambasádě. Až s nimi posedím a povečeřím, tak si půjdu lehnout, protože jsem se vracel z Gdaňska v půl třetí ráno a v sedmdesáti letech už člověk potřebuje spát,“ reagoval prezident na otázku, co má v programu večer po příletu do ruské metropole.

Jak už bylo zmíněno, před branou kbelského armádního letiště postávala zhruba desítka demonstrantů, z nichž někteří drželi ukrajinské vlajky nebo transparenty s nápisy „Jedeš slavit s fašisty, zrazuješ naši svobodu“ nebo „Jeď za svým vůdcem a už se nevracej“. K tomu prezident poznamenal, že v každé populaci je část lidí s nízkou inteligencí. Iniciativu některých umělců, kteří Miloše Zemana nabídli jako dárek ruskému prezidentovi Putinovi, komentovala hlava státu s tím, že jde o bezejmenné lidi, kteří se svojí exhibicí pouze snaží zviditelnit.

V sobotu se v Moskvě prezident Zeman zúčastní pietního aktu v Alexandrovském sadu nebo recepce pořádané Vladimirem Putinem pro světové státníky.

ParlamentníListy.cz už ve čtvrtek exkluzivně přinesly jmenný seznam zmiňovaných osmi válečných hrdinů, kteří se prezidentské cesty do Moskvy účastní. Je mezi nimi například plukovník Pavel Vranský, Tihomir Mirkovič nebo profesor Rajko Doleček, který působil v odboji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…