Milost? Něco horšího. Padlo, co by Zeman ještě mohl stihnout

30.03.2022 12:14 | Ze sítí

Půjde Miloš Zeman ve stopách Václava Klause? Potom, co dal milost svému hradnímu podřízenému Miloši Balákovi, který tak díky zásahu prezidenta na rozdíl od většiny občanů České republiky nemusí ctít verdikt nezávislého soudu a nemusí nastoupit do vězení, se vynořily úvahy o tom, co Zeman udělá teď, dokud ještě sedí v úřadu prezidenta. Nejvyšší politický post v zemi Zeman opustí nejpozději v březnu 2023.

Milost? Něco horšího. Padlo, co by Zeman ještě mohl stihnout
Foto: KPR
Popisek: Prezident Zeman telefonuje s premiérem Fialou

Anketa

Má prezident Zeman vaši důvěru? (Ptáme se od 30. 3. 2022)

70%
27%
hlasovalo: 23469 lidí

Šéf Lesní správy Lány Miloš Balák dostal u soudu tři roky natvrdo za ovlivňování zakázek. Jenže do vězení nenastoupí. Prezident Miloš Zeman svému podřízenému udělil milost a zdůvodnil ji tím, že Balák je pracovitý člověk, který dosud nebyl trestán. A vyvolal tím značný rozruch.

Vynadáno dostal nejen od politiků vládních, jako je předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09), ale také od politiků opozičních, od expremiéra Andreje Babiše (ANO) a jeho stranického kolegy a stínového ministra spravedlnosti Radka Vondráčka. Všichni se shodli, že Zeman vyslal špatný signál veřejnosti, když ukázal, že zákon neplatí pro všechny stejně a dal vlastně českým občanům najevo, že své spolupracovníky snad vnímá jako nedotknutelné a ostatním občanům nadřazené.

Z dnešní milosti pana prezidenta nemám vůbec dobrý pocit. Za mě je to velmi nešťastné rozhodnutí a jsem přesvědčený, že se nebude líbit ani lidem. Prezident má sice na takové rozhodnutí právo, ale nevrhá to dobrý dojem na prezidentský úřad a podrývá to i důvěru ve spravedlnost,“ napsal Babiš.

Vyhlásí Zeman amnestii?

Vzhledem k tomu, že druhý český prezident Václav Klaus v závěru svého mandátu v lednu 2013 vyhlásil rozsáhlou amnestii, objevily se spekulace, zda i Zeman přikročí k něčemu podobnému.

Takovou otázku si na twitteru položil např. publicista Čestmír Strakatý.  

„Nabízí se otázka - bude před koncem Zemanova mandátu další amnestie? Kdo všechno odejde případně očištěn? Adeptů není málo,“ naznačil.

Vyhlásí Zeman amnestii?

Komentátor serveru Seznam Zprávy Jindřich Šídlo Strakatému připomněl, že amnestie je sice právem prezidenta, ale v Česku se zrealizuje jen tehdy, když ji spolupodepíše premiér. Petr Nečas to v roce 2013 udělal a pod amnestii Václava Klause se podepsal.

„To by ale už musel podepsat Fiala nebo někdo jím pověřený,“ podotkl Šídlo.

„To se mi nezdá být neřešitelný problém...“ odvětil Strakatý s tím, že si uvědomuje, že Petr Fiala je jiný člověk než byl Petr Nečas, ale ani tak podle Strakatého nelze absolutně vyloučit, že na spolupodpis dojde.

Vyhlásí Zeman amnestii?

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…