Minář z Letné se zjevil u Josefa Klímy. Vykládal, jak vymyslel mapu a jak poveze starému pánovi respirátor

20.04.2020 19:56

Mikuláš Minář a Vratislav Mynář. To byla témata facebooku Milionu chvilek. První jmenovaný byl hostem reportáže na Seznamu, kde se ho Josef Klíma vyptával na to, jak vypadá v současné době jeho běžný život. „Takže, nám se vlastně před dvěma týdny povedlo upozornit na to, že těsně po vyhlášení nouzového stavu, tak do toho pan Babiš zařadil úplně mimořádně na jednání vlády zákon o evidenci skutečných majitelů, který měl zakrýt skutečného vlastníka Agrofertu,“ pověděl Minář. Prý ho velmi udivilo, že to sdílelo přes 35 tisíc lidí. A došlo i na zabijačku u hradního kancléře Vratislava Mynáře. Prý jsou to papaláši.

Minář z Letné se zjevil u Josefa Klímy. Vykládal, jak vymyslel mapu a jak poveze starému pánovi respirátor
Foto: Hans Štembera
Popisek: Milion chvilek opět v akci. Tentokráte organizoval pochod z Václavského náměstí před budovu Strakovy akedemie, sídla vlády

Hostem reportáže investigativního novináře Josefa Klímy na Seznam zprávách byl organizátor protivládních demonstrací Milionu chvilek, Mikuláš Minář. Reportáž, v níž se objevil i kardiochirurg Jan Pirk či ředitel domova pro seniory Jiří Dušek, pojednávala o běžném životě těchto osobností v době pandemie koronaviru.

Celá reportáž ZDE

Klíma reportáž uvedl se slovy, že se na nás neustále valí fakta o počtu nakažených, mrtvých či vyléčených. „Pod těmi čísly jsou ale příběhy, jak různým lidem koronavir změnil ze dne na den život,“ dodal Klíma. Následovala videoukázka z protestu Milionu chvilek s Mikulášem Minářem, jejich organizátorem, v čele. Moderátorka uvedla, že Minář musel přerušit organizování protivládních demonstrací. Místo toho prý medituje v přírodě, což bylo doprovázeno ukázkou toho, jak si Minář přírodu užívá.

„Já se snažím chodit hodně do přírody a do lesa. Takže si tam vyčistím hlavu. Nepotkám, nepotkám člověka a já, tím, že jsem introvert, tak mi to hrozně vyhovuje. Potom se taky snažím číst knihy. Za prvé si dobíjím baterky, za druhé právě si doplňuji ten deficit, který mám z toho přílišného setkávání s lidmi,“ uvedl Minář. Josef Klíma se dále na Václavském náměstí Mináře ptal: „Jaké máte pocity, když vlastně jste na Václaváku, který za vás býval plný, zaplnil jste ho a teď je prázdný?“ Minář uznal, že takto prázdné Václavské náměstí dlouho neviděl. „Rozhodně to je zajímavý pocit. Když jsem tady, tak si často vybavím, jak to vypadá, když je úplně plný, jaká je to atmosféra, jak to vlastně vře v té ulici a najednou je ztichlá. Tak to na mě působí, že to hodně vypovídá o tom, jak se ta doba vlastně za strašně krátkou dobu změnila,“ pověděl organizátor demonstrací.

Anketa

Souhlasíte se zvýšením koncesionářského poplatku pro ČT?

2%
98%
hlasovalo: 28691 lidí

Minář se pochlubil tím, že pomáhá i v době pandemie. „To hlavní, co jsme spustili, tak je mapa pomoci. Vlastně nám přišlo, že je neuvěřitelné, kolik občanských iniciativ, nových projektů se úplně přes noc zrodilo,“ pravil Minář. Prý chvilkařům přišlo líto to, že se o spoustě těchto projektů lidé nedozví. Údajně jsou i roztříštění, jelikož ty projekty vznikaly přes noc. „Takže jsme udělali mapu, kde to všechno zviditelňujeme. Může se to tam propojit a je tam na jedné straně nabídka i poptávka. Takže, kdo potřebuje pomoc to tam zadá a někdo mu zas pomáhá,“ vysvětlil. Minář uvedl, že sám to zrovna zkouší, jelikož starší pán na stránkách požádal o respirátor třídy FFP3, kvůli tomu, že musí do nemocnice na plicní a bojí se nákazy. „Tak jsme sehnali jeden respirátor a dneska mu ho jdu zavézt, abychom zjistili, jak to vlastně funguje, vlastně ten celý projekt. Takže to jdu osobně ověřit,“ popsal Minář.

„Přestože nám přijde teďka hodně důležité, abychom to společně jako společnost zvládli, tak si nemyslím, že lze vládě vystavit bianko šek, aby si dělala úplně, co chtěla a musíme pořád mít kritické oko, jestli se někde v pozadí neděje něco nekalého. Takže, nám se vlastně před dvěma týdny povedlo upozornit na to, že těsně po vyhlášení nouzového stavu, když tady byla urgentní potřeba prostě respirátorů, roušek a tak dále, tak do toho pan Babiš zařadil úplně mimořádně na jednání vlády zákon o evidenci skutečných majitelů, který měl zakrýt skutečného vlastníka Agrofertu a k mému podivu, vlastně by se řeklo, asi se budou lidé starat o ty roušky a o koronavirus a bylo to úplně obráceně. Když jsme na to upozornili, tak najednou… Sdílelo to 35 tisíc lidí a bylo vidět, že lidé se něčeho takového obávají,“ vylíčil Minář.

Ke konci pořadu zmínil, že krize bude mít dopad na mentalitu lidí. „Myslím, že jsme si teď vlastně odzkoušeli, jak je ta celá civilizace křehká, že vlastně vypadá jakoby stabilně, co by ji mohlo vyvrátit a najednou malý neviditelný virus a všechno je úplně jinak. Myslím si, že lidi si budou víc uvědomovat, jak je celý ten organismus křehký, že to není samozřejmost, co máme. Uvidíme, jestli začnou být třeba i nějak skromnější nebo ohleduplnější, protože přece jenom, myslím, že právě to zastavení teď lidi nutí i trošku přehodnocovat, co je skutečně podstatné,“ uzavřel Minář.

Odkaz na pořad se sdílel na facebooku Milionu chvilek. „Pokud máte čas a chuť, poslechněte si, jak se i přes současnou situaci nezastavujeme a pilně pracujeme na naší Mapě pomoci,“ vyzvali aktivisté občany.

Na sociálních sítích se však řešil i Vratislav Mynář, tedy kancléř prezidenta Miloše Zemana. I přes celoplošné omezení pohybu a další platné restrikce včetně zavřených hospod se v Osvětimanech na Zlínsku během pátku konala zabijačka. A to v hospodě Na Srubu hradního kancléře Vratislava Mynáře. „To byla normálně zabijačka nutná, nedělalo se žádný hogo fogo,“ popsal kancléř.

Anketa

Měla by vláda v létě otevřít hranice alespoň do některých zemí, pokud to půjde?

17%
83%
hlasovalo: 33990 lidí

Na zabijačku kancléře prezidenta Miloše Zemana se dostavil i Mynářův švagr a starosta Osvětiman Aleš Pfeffer (za SPOZ), rovněž nechyběl řezník a další dva až tři lidé. A to i přesto, že v Česku stále platí zákaz shlukování se a mimo domov je možné se pohybovat pouze po dvou lidech. „My jsme si tady pěstovali soukromě prase tak jako mnoho let,“ popisoval pro server Blesk Zprávy Mynář. Tvrdí, že kvůli uzavřeným obchodům nebylo prase čím krmit. „Byli jsme rádi, když se podařilo otevřít tady ty hobby podniky a koupili jsme alespoň šrot. Omlouvám se, že to takhle vesnicky popisuju,“ uvedl.

Více o zabijačce ZDE

Milion chvilek chování odsoudil. Prý není větších papalášů, než je dvojice poradců lidového prezidenta Miloše Zemana.

Příspěvek vyvolal řadu reakcí.

Hanka Okinová upozornila na to, že si nevšimla toho, že by nemělo být možné koupit krmení pro zvířata, navíc prý pořád k nemocným zvířatům jezdí veterináři. „No ještě že ho, kluka Mynářskýho, mám. Beru kudlu a jdu článek přečíst svým hospodářským žížátkům, že už tedy nadešel čas....že už se "dopěstovalo"... k.kot je to...“ dodala naštvaná diskutující.

„Všichni jsme si rovni, jenom někteří si jsou rovnější... to už tady taky bylo, že? A pěstování prasete bych opravdu chtěla vidět... a mimochodem, to je překvapivé, že stačí požádat lékaře o test na koronavirus kvůli zabijačce...“ zmínila Blanka Tusová.

Kvůli této záležitosti to však vřelo i v oficiální facebookové skupině Milionu chvilek. „Také se vám z téhle hradní party zvedá žaludek? Z těch ksichtů inteligence přímo sálá, že? A přitom to tady všechno řídí,“ okomentoval René Amcha článek ze serveru Info.cz, který psal nejen o Mynářovi.

„Prase bylo hladové, zastal se prezident Mynářovy zabijačky. No pane prezidente, takto vy o své pravé ruce?“ zněl vtip ze skupiny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: tle

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…