Ministerstvo chystá novou strategii pro vysoké školy. Má se změnit výzkum i výuka

02.11.2019 16:40

Na zlepšení přípravy studentů pro trh práce ve 21. století, podporu celoživotního vzdělávání a zkvalitnění výzkumu se má zaměřit nová strategie pro vysoké školy, která má platit od roku 2021. Ministerstvo školství nyní pracuje na návrhu tohoto dokumentu. Po projednání se zástupci vysokých škol by měl být podepsán v březnu příštího roku, sdělilo ministerstvo.

Ministerstvo chystá novou strategii pro vysoké školy. Má se změnit výzkum i výuka
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Přeplněná aula královéhradecké univerzity

Nový strategický dokument naváže na dosavadní strategii pro roky 2016 až 2020. V nadcházejícím období se chce ministerstvo společně se zástupci vysokých škol zaměřit na šest klíčových témat, která by měla vést ke zkvalitnění vzdělávání i vědy, uvedl náměstek ministra školství pro vysoké školy Pavel Doleček.

Dokončuje se například hodnocení výzkumu podle nové metodiky, která má přinést mnohem ucelenější informace o kvalitě vědy. Měla by se také zlepšit příprava studentů pro uplatnění na trhu práce a školy by se měly víc otevřít zájemcům o vzdělávání v průběhu celého života. Zároveň by se mělo reformovat doktorské studium tak, aby se zvýšila úspěšnost v něm. Cílem má být také efektivnější řízení škol a snížení jejich administrativní zátěže.

Ministerstvo již projednalo témata se zástupci škol, studentů i zaměstnavatelů. Nyní ho čeká zapracování připomínek a dokončení návrhu strategie. Podpis finální verze dokumentu se podle úřadu plánuje na březen 2020. Následně pak své vlastní strategické záměry připraví i jednotlivé vysoké školy.

Dosavadní strategie, která platí do příštího roku, přinesla řadu změn. Vznikl například nový Národní akreditační úřad, který kontroluje kvalitu vysokých škol, a zavedly se institucionální akreditace, díky kterým mohou o svých studijních programech rozhodovat školy samy. Vysoké školy také přestaly dostávat peníze podle počtu studentů, a jejich rozpočty se tak podle Dolečka stabilizovaly.

Strategický záměr pro vysoké školy navazuje podle ministerstva na Inovační strategii ČR a připravuje se v koordinaci se Strategií vzdělávací politiky do roku 2030 a s dalšími koncepcemi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…