Ministerstvo práce zřizuje odbornou skupinu k novele o sociálních službách

01.08.2019 20:40

Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) zřizuje odbornou pracovní skupinu k dokončení novely zákona o sociálních službách. Na posledních přípravách předlohy, která by mohla pomoci předejít také opakujícím se problémům s financováním sociálních služeb, by se v ní měli podílet zástupci odborné veřejnosti, Ministerstva financí, krajů, obcí i poskytovatelů sociálních služeb a jejich zaměstnanců. MPSV o tom dnes informovalo v tiskové zprávě.

Ministerstvo práce zřizuje odbornou skupinu k novele o sociálních službách
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jana Maláčová

Skupina by podle představ ministerstva práce měla zahájit činnost 20. září. „Diskuse o sociálních službách je každoroční téma. A každý rok je to stejný problém: chybí peníze. Proto musíme vytvořit dlouhodobý rámec, který dá poskytovatelům finanční jistotu, kterou potřebují, a nastaví jasná pravidla pro všechny,“ uvedla v tiskové zprávě ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD).
 
Východiska návrhu chce probrat se všemi partnery, kteří jsou do problematiky zapojeni. Ministerstvo chce novelou stanovit nová pravidla pro správu sítě sociálních služeb, jednotné standardy pro výpočet dotace a nákladů, stanovit personální a materiálně-technický standard či snížit administrativní zátěž. S novelou počítá programové prohlášení vlády.
 
Do pracovní skupiny pozvalo MPSV ministryni financí Alenu Schillerovou (za ANO), lídry Asociace poskytovatelů sociálních služeb, Sdružení místních samospráv, Svazu měst a obcí ČR, Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče, Národní rady osob se zdravotním postižení, České asociace pečovatelské služby, Člověka v tísni či České asociace streetwork. Pozvání dostali také hejtmani a pražský primátor.
 
Poskytovatelé požadovali pro letošek na sociální služby 20,38 miliardy korun. Po dofinancování je letos k dispozici 16,8 miliardy, uvedlo dnes ministerstvo. Kraje podle MPSV dostaly nejpozději v pondělí slibovanou miliardu korun na dofinancování sociálních služeb, zástupci krajů a poskytovatelé péče si nicméně stěžují na to, že jim chybí ještě miliarda.
 
Ministerstvo dnes uvedlo, že na sociální služby v příštím roce potřebuje 19 miliard, Ministerstvo financí přitom v aktuálním návrhu počítá s 15,7 miliardami. Více než třímiliardový rozdíl je tak jednou z položek, které MPSV požaduje, celkově žádá o 11 miliard víc. Schillerová středeční více než dvacetimiliardové požadavky ministrů ČSSD označila za torpédování rozpočtu, které by znamenalo navýšení naplánovaného schodku ze 40 miliard na 62 miliard korun. To považuje za nepřijatelné.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…