Ministerstvo vypsalo tendr na nového provozovatele registru aut

29.11.2013 17:53

Ministerstvo dopravy vypsalo výběrové řízení na provoz problémového registru vozidel. Hodnotu čtyřletého provozu systému odhadlo na 122 milionů korun. Na dnešním setkání s novináři to řekl ministr v demisi Zdeněk Žák. Spolu s registrem úřad vypsal i druhý tendr na provoz dopravně správních agend ministerstva za 163 milionů korun.

Ministerstvo vypsalo tendr na nového provozovatele registru aut
Foto: Hans Štembera
Popisek: Doprava - ilustrační foto

Výsledky tendrů by podle ministra mohly být známé do tří měsíců. Pokud nenastanou zásadnější komplikace, měl by se podle úřadu stihnout březnový termín konce platnosti současných smluv s Telefónikou O2 a společností ICZ. Kvůli obavám z nečinnosti a s tím spojeným opětovným zadáním zakázky bez řádného tendru byl dopravní resort v minulosti často kritizován.

Současné výběrové řízení je první otevřenou soutěží na provozovatele registru vozidel

"Očekáváme, že bude centrální registr vozidel provozován podstatně kvalitněji s vyšším uživatelským komfortem," uvedl Žák. Správu registru vozidel resort dopravy převzal od Ministerstva vnitra v polovině loňského roku. Krátce po spuštění nového systému opakovaně zkolaboval a od té doby je pomalý a byl i kritizován za velké množství faktických chyb v údajích.

Současné výběrové řízení je první otevřenou soutěží na provozovatele registru vozidel. Původně zakázku dostala bez soutěže společnost ATS - Telcom, kterou vloni po vypršení smlouvy rovněž bez výběrového řízení nahradily Telefónica a ICZ. Kvůli nestandardnímu zadání zakázek na správu systému nedávno Ministerstvo dopravy potrestal Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Za smlouvu s ICZ dostalo ministerstvo zatím nepravomocně pokutu 110.000 korun, za smlouvu s Telefónikou má zaplatit 170.000 korun. Ministerstvo se vzápětí proti rozhodnutí antimonopolního úřadu odvolalo. Kromě toho ÚOHS prošetřuje i původní smlouvu s ATS - Telcom.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…