Ministr Blatný: Vláda diskutovala o zpřísnění opatření, rozhodne středa

11.01.2021 18:25

Vláda podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) dnes diskutovala i o případném zpřísnění opatření, zatím ho nelze vyloučit. Pro hodnocení je třeba vyčkat na data o počtech nakažených z příštích dvou až tří dnů. Řekl to na tiskové konferenci. V posledních dnech se podle odborníků zřejmě pomalu začínají projevovat přísnější protiepidemická opatření přijatá 27. prosince.

Ministr Blatný: Vláda diskutovala o zpřísnění opatření, rozhodne středa
Foto: Repro ČT
Popisek: Jan Blatný

„V žádném případě není možné uvažovat o nějakém rozvolnění,“ řekl Blatný. V sobotu testy ukázaly 8 406 nově pozitivních, což bylo proti minulému týdnu o 3 400 víc. V neděli jich bylo, stejně jako v pátek, naopak méně než před týdnem.

Pokud už začal počet nových případů klesat, v nemocnicích se to podle Blatného projeví nejdříve za týden. „Teď je potřeba nemocnice opravdu vyprázdnit. Protože kdyby přišla nějaká další vlna nebo i jenom vlnka, tak nastoupí do nemocnic, které jsou už teď přetížené,“ dodal.

Nemocnice zejména v Karlovarském a Moravskoslezském kraji si stěžují na nedostatek kapacit. Problémem je spíše nedostatek personálu než lůžek. V posledních dnech se pacienti převážejí i mezi jednotlivými nemocnicemi. Karlovarský kraj požádal vládu, aby požádala o pomoc Německo, kam by bylo možné pacienty přesunout. Premiér Andrej Babiš (ANO) i ministr Blatný v neděli uvedli, že dostatečné jsou kapacity v okolních krajích.

Některé německé spolkové země mají podle něj volné kapacity na jednotkách intenzivní péče třeba 14 procent, v Česku je průměrně 20 procent. „Nebylo by korektní chtít pomoc po někom, kdo je na tom stejně špatně jako my,“ řekl. Situaci vyřeší ČR za pomoci dispečinku intenzivní péče vnitrostátně. „Byť je to za cenu složitějších logistických operací,“ dodal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…