Ministr Jurečka u Moravce: Čeští výrobci jsou klíčoví, chci jim podat pomocnou ruku

15.06.2014 14:28

Senát zřejmě schválí zavedení povinnosti obchodních řetězců oznamovat, ze kterých zemí odebírají největší část svého zboží. Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) v pořadu Otázky Václava Moravce na ČT 24 uvedl, že jeho cílem je zlepšení podmínek pro rozvoj českých výrobců potravin.

Ministr Jurečka u Moravce: Čeští výrobci jsou klíčoví, chci jim podat pomocnou ruku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marian Jurečka

Jurečka prozradil, že vyhláška by mohla být připravena ke zveřejnění už na přelomu září a října tohoto roku. „Řešíme, ze které země byla potravina nakoupena, ale nemusí to znamenat to samé, co její původ,“ zdůraznil.

Přínos takové novely ale zpochybnila Marta Nováková, prezidentka Svazu obchodu a cestovního ruchu. „Je otázka, jakou informační hodnotu přinese. Na Slovensku již vyhláška platí, ale podle průzkumů to žádný efekt na sortiment ani ceny nepřineslo,“ podotkla.

„Obchodníci neválčí, obchodníci obchodují. Nemáme nic proti českým potravinám, rádi je budeme prodávat, ale potřebujeme informace o tom, jaká ta potravina skutečně je a jestli jsou výrobci ochotni nám ty informace poskytnout,“ dodala Nováková.

Na její tvrzení ale prezident potravinářské a agrární komory a bývalý ministr zemědělství Miroslav Toman reagoval odmítavým zakroucením hlavy. „Tu větu slyším šest až sedm let a mrzí mě, že ji ještě nikdo neřekl těm nákupčím, protože ti se tak nechovají. Nakupují především zvenku a upřednostňují cenu nade vším,“ prohlásil.

Co se týče samotného zákona o potravinách, Toman uvedl, že k němu potravinářská ani agrární komora nemá žádné připomínky a obě souhlasí i s vyššími sazbami pokut. Nově se mají totiž zvýšit pokuty za klamání spotřebitelů, za porušení kvalitativních požadavků či špatné označení potravin až na deset milionů korun místo současných tří milionů korun. Vyjádřil pouze jisté pochybnosti, aby zákon byl v praxi řádně dodržován.

Nejvíce českých výrobků nabízí Coop

Jurečka poznamenal, že kromě dodržování pravidel je zapotřebí sledovat i to, aby si obchodní řetězce uvědomili důležitost českých výrobců. Domnívá se totiž, že pokud budou čeští potravinoví výrobci silní, napomůžou snížení nezaměstnaností a navýší kupní sílu. Z tohoto důvodu je považuje za klíčové pro českou ekonomiku a hodlá pro ně vytvářet co nejlepší podmínky, aby jim umožnil další rozvoj.

Podle nedávného průzkumu České tiskové kanceláře většina supermarketů nabízí české potraviny ze 70 procent, nejvíce Coop a naopak nejméně Lidl a Kaufland, kteří poskytují zákazníkům zhruba 40 procent českých výrobků. Toman ale těmto datům nevěří, protože je poskytly přímo jednotlivé obchodní řetězce.

„Ta data jsou přifouknutá. U většiny supermarketů lze sehnat s bídou padesát nebo šedesát procent českých potravin,“ zpochybnil daný průzkum.

Podle Novákové ale základní otázka spočívá v tom, zda jsou schopny české podniky těch 40 procent svých výrobků, které se nedostanou do českých obchodů, vyvézt. Ona sama se domnívá, že nikoli, protože Česká republika není potravinově plně soběstačná.

„Zaplaťpánbůh za to, že dneska máme desetitisíce a statisíce položek prodávaných a nikoliv jen pouhou tisícovku, jako tomu bylo před rokem 1989. Já si tu dobu pamatuju, tehdy jsme měli na pultech téměř sto procent českých výrobců, a přesto věřím, že žádný spotřebitel by se do té doby vrátit nechtěl,“ dodala.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617.584 korun

10:50 Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617.584 korun

ParlamentníListy.cz si v posledních týdnech všímají řady smluv, které přibývají ve veřejných registr…