Ministr Kubice zahájil kázeňské řízení s policejním prezidentem

03.01.2012 17:40

Ministr vnitra Jan Kubice zahájil kázeňské řízení s policejním prezidentem Petrem Lessym. Učinil tak kvůli Lessyho dřívějším výrokům zejména na adresu náměstka zlínské krajské policejní správy Jaroslava Vaňka v souvislosti s kauzou takzvaného Toflova gangu, řekl ČTK mluvčí ministerstva Pavel Novák. Případem se zabývala policejní inspekce a podle mluvčího poukázala na možná pochybení policejního prezidenta.

Ministr Kubice zahájil kázeňské řízení s policejním prezidentem
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Ministr vnitra Jan Kubice

Inspekce se případem zabývala na základě trestního oznámení, které na Lessyho loni v září podali šéf zlínské policie Bedřich Koutný s Vaňkem. Podle deníku Právo se jim nelíbil především Lessyho výrok o tom, že jeden z obviněných údajných členů brněnského policejního gangu Rudolf Setvák zametal v minulosti jako pracovník inspekce oznámení na tehdejšího ředitele brněnské policie Vaňka. Inspekce počátkem prosince rozhodla, že se Lessy nedopustil trestného činu, předala však případ Kubicemu ke kázeňskému projednání.

"Poradní komise, kterou ministr vnitra k tomuto účelu zřídil, po prostudování podkladů doporučila ministrovi vnitra zahájit kázeňské řízení," uvedl Novák. Ministr její doporučení akceptoval a dnes řízení započal. Uvědomil prý o tom i Lessyho, který má nyní 15 dní na vyjádření.

Právě spor s Vaňkem a Koutným označil dříve Kubice za jednu z příčin, pro které koncem loňského listopadu vyzval Lessyho k rezignaci. Hlavním důvodem byl pak podle něho přístup policejního prezidenta k plánovaným systémovým a personálním změnám u policie. Lessy nakonec ve funkci zůstal, vyhověl Kubiceho požadavkům na změny v uspořádání policejního prezidia.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pas, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…