Ministr Kuleba: Výhrůžky dostali v posledních dnech ukrajinští diplomaté ve 12 zemích

04.12.2022 6:30

Výhrůžky dostali v posledních dnech ukrajinští diplomaté ve dvanácti zemích. Na facebooku o tom informoval ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba, podle kterého se ale Ukrajinci nezaleknou.

Ministr Kuleba: Výhrůžky dostali v posledních dnech ukrajinští diplomaté ve 12 zemích
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ukrajinská vlajka

V pátek Kyjev uvedl, že jeho zastupitelské úřady v zahraničí včetně Česka obdržely zakrvavené balíčky obsahující zvířecí oči.

"Dosud máme 18 případů výhrůžek ve 12 zemích: pokus o teroristický útok ve Španělsku, balíčky se zvrácenými hrozbami ve formě vytržených zvířecích očí v Maďarsku, Nizozemsku, Polsku, Chorvatsku, Itálii, Rakousku, Česku, Vatikánu, Francii, zprávy o bombě v Kazachstánu a také podezřelý dopis v USA," uvedl Kuleba po pátečním krizovém jednání s ukrajinskými diplomaty.

Podle ministra chtějí pachatelé, které označuje za teroristy, ukrajinské diplomaty ve světě zastrašit a "podkopat důležitou diplomatickou práci na dodávkách zbraní, energetického zařízení a na izolaci Ruska". Ukrajinská velvyslanectví a konzuláty podle ministra zahraničí zvýšily po vlně výhrůžek bezpečnostní opatření. Kyjev podle něj rovněž spolupracuje s úřady hostitelských zemí i ukrajinskou tajnou službou SBU na odhalení pachatelů. "Teroristé neuspějí," dodal Kuleba.

Mluvčí ukrajinského ministerstva zahraničí Oleh Nikolenko v pátek informoval, že ukrajinská velvyslanectví a konzuláty v několika zemích včetně Česka obdržely zakrvavené balíčky obsahující zvířecí oči. Česká policie uvedla, že na ukrajinské velvyslanectví v Praze a konzulát v Brně dorazily balíčky s živočišnou tkání.

Ve Španělsku už dříve přišly dopisové bomby například premiérovi Pedru Sánchezovi, na americké a ukrajinské velvyslanectví, leteckou základnu či do firmy v Zaragoze, která vyrábí raketové odpalovací systémy, ruční granáty či zařízení pro noční vidění. Španělské úřady věc vyšetřují jako terorismus.

List El Mundo napsal, že podle španělské policie bylo všech šest dopisních bomb odhalených v posledních dnech odesláno z města Valladolid na severu země. Odesílatele se ale zatím identifikovat nepodařilo. V pěti případech nebyl nikdo zraněn, lehké zranění utrpěl pouze ve středu zaměstnanec ukrajinské ambasády, když bez kontroly otevřel zásilku pro velvyslance Serhije Pohorelceva. Španělské ministerstvo vnitra uvedlo, že se k této zprávě nemůže vyjádřit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…