Ministr Kulhánek svolává krizový štáb! Kvůli desítkám afghánských tlumočníků. Česko bude pomáhat

13.08.2021 14:38

Ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD) na sobotu svolal krizový štáb ministerstva, který bude řešit praktické kroky k ochraně zaměstnanců ambasády v afghánském Kábulu a spolupracovníků České republiky. Úřad to dnes uvedl na twitteru.

Ministr Kulhánek svolává krizový štáb! Kvůli desítkám afghánských tlumočníků. Česko bude pomáhat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zahraničních věcí Jakub Kulhánek

Situace v Afghánistánu se v posledních týdnech radikálně mění. Po stažení koaličních vojsk povstalecké hnutí Tálibán dobylo mnoho správních center a ovládá asi polovinu provinčních metropolí. Podle některých předpovědí bude v řádu týdnů či jednotlivých měsíců ohrožen i Kábul. Západní země proto ze země evakuují své občany a omezují činnost ambasád.

Ministerstvo zahraničí uvedlo, že vzhledem k situaci a přísným bezpečnostním opatřením nemůže sdělovat podrobnosti o dalším působení českého velvyslanectví v Kábulu. "Nicméně ujišťujeme, že jak bezpečnost zaměstnanců naší ambasády, tak našich spolupracovníků je pro nás na prvním místě," uvedl resort.

Ministerstvo obrany vybralo afghánské tlumočníky, kterým poskytne pomoc. Primárně budou spolupracovníkům české armády nabídnuty peníze, vyloučeno není ani jejich přemístění do Česka. Vybraní Afghánci, kteří českým vojákům pomáhali v "nejaktuálnějším období", budou přímo kontaktováni v nejbližší době, sdělila ve čtvrtek ČTK Jana Zechmeisterová z tiskového oddělení ministerstva obrany.

Ministerstvo zahraničí je připraveno udělit české ambasádě v Kábulu výjimku, aby mohla zajistit potřebná víza. Podle informací ČTK by se pomoc měla týkat asi dvou desítek tlumočníků.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…