Ministr Lipavský dnes odletí na dvoudenní návštěvu Kataru

26.10.2022 6:30

Český ministr zahraničí Jan Lipavský dnes odcestuje na dvoudenní návštěvu Kataru. V plánu má například jednání se svým protějškem Muhammadem bin Abdar Rahmánem Sáním, s nímž se před několika týdny sešel také v Praze.

Ministr Lipavský dnes odletí na dvoudenní návštěvu Kataru
Foto: flickr.com
Popisek: Jan Lipavský (Piráti)

Tématy budou mimo jiné prohloubení ekonomické spolupráce a energetika.

Dnes by se Lipavský měl zúčastnit recepce a formální inaugurace českého velvyslanectví v Dauhá za účasti diplomatického sboru a představitelů krajanské komunity. Ve čtvrtek jej pak čeká jednání s katarským protějškem, ale pravděpodobně také se státním ministrem pro energetiku a generálním ředitelem státního podniku QatarEnergy Saadem Šarídou Kaabím a místopředsedou vlády a ministrem obrany Chálidem bin Muhammadem Attíjou.

Katarská delegace, v jejímž čele stál emír Tamim bin Hamad Sání, navštívila Prahu na začátku října, emír se sešel mimo jiné s prezidentem Milošem Zemanem a premiérem Petrem Fialou. Ministři obou zemí tehdy podepsali mezivládní dohodu o hospodářské, obchodní a technické spolupráci i prohlášení o vzájemné podpoře směřující k uzavření dvoustranné investiční dohody.

Emír tehdy Česko opustil předčasně. Podle ředitele hradní diplomacie Rudolfa Jindráka proto, že Brusel neodsouhlasil, aby se stal účastníkem tehdejšího neformálního summitu evropských zemí. Velvyslanec v Kataru Petr Chalupecký ČTK řekl, že emír odletěl z Prahy spokojený. Katarská strana si podle velvyslance byla vědoma toho, že i předsednická země Rady EU je při tvorbě programu evropských jednání závislá na souhlasu všech členských států.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …