Ministr Stanjura: Je čas ukázat, že jsme schopni dodržet naše sliby

15.12.2012 8:12

Nový ministr dopravy Zbyněk Stanjura má jasný cíl. Vláda musí bojovat o svoji důvěru, jak prohlásil premiér Petr Nečas. Je prý důležité najít důvěryhodné a schopné lidi, kteří dokážou zajistit efektivní a levný stát, aby lidé věděli, že to nebylo jen planým volebním heslem.

Ministr Stanjura: Je čas ukázat, že jsme schopni dodržet naše sliby
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Václav Klaus jmenoval nové ministry. Karolínu Peake ministryní obrany, Zbyňka Stanjuru ministrem dopravy a Petra Mlsnu ministrem bez portfeje

Ačkoli si Zbyněk Stanjura uvědomuje, že cesta zpět k důvěře bude složitá, vláda za ni musí bojovat. "Musíme začít prosazovat kompetentní politiku a tu musí prosazovat důvěryhodní lidé. Máme posledních 18 měsíců na to, abychom předvedli, že jsme schopní prosadit levný a efektivní stát, že to není jen heslo z voleb a že po těch posledních to nebylo tak, že by se pod tlakem úřednictva opět ukázalo, že všechno je strašně složité a všechno musí být zachováno," říká.

Do příštích voleb půjde občanská demokracie s hesly o podpoře průmyslu, podnikatelů a živnostníků, s čímž souvisí i uvolnění na trhu práce. Díky řetězení smluv na dobu určitou nebo takzvané práci na zavolanou by firmy měly mít větší jistotu a mohly by zaměstnat více lidí.

S rozhýbáním ekonomiky by měla pomoci i výstavba dálnic, silnic a železničních koridorů. Zásadní je podle Stanjury postarat se, aby v průběhu takových staveb nedocházelo k růstu nákladů a aby předcházela skutečně svobodná soutěž, aby byly zajištěny nejlepší ceny na trhu.

Prioritou není jih, ale ulevit D1

Stanjura chce prosadit stavbu R35, tedy druhého spojení Moravy s Čechami přes Olomouc na Hradec Králové a Liberec, což by podle něj mělo citelně ulevit i přetížené dálnici D1. "To by podle mého měla být klíčová priorita. Budu se o tom snažit přesvědčit i ostatní," dodává s tím, že je mu jasné, že se kvůli tomu dostane do sporu s ministrem průmyslu Martinem Kubou z jižních Čech.

Hladký průběh staveb by měla zajistit důkladná příprava. "Musíme to mít lépe připraveno majetkově, být pečliví v administrativě při získávání územního rozhodnutí či stavebního povolení. To se musí udělat bez chyb, bezpodmínečně," vysvětluje ministr. Už by tedy nemělo docházet k tomu, že se spouštěly stavby bez dobré majetkové přípravy, což vedlo i k problémům s čerpáním evropských fondů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…