Ministr Stropnický dostal nápad. Babiš mu ho okamžitě zatrhl

27.01.2017 9:18

Šéf resortu obrany Martin Stropnický (ANO) chtěl stvořit fond Ministerstva obrany, v němž by ukládal peníze, které rok co rok nezvládá investovat. Do tohoto fondu by sáhl ve chvíli, kdy je bude mít za co utratit. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) to však svému kolegovi z hnutí zatrhl. Zřízení fondu považuje za zbytečné. Není bez zajímavosti, že jde o jedno z mála témat, na němž se zřejmě Babiš shodne s Miroslavem Kalouskem (TOP 09).

Ministr Stropnický dostal nápad. Babiš mu ho okamžitě zatrhl
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr obrany Martin Stropnický

Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) nestíhá investovat peníze, které dostává pro armádu. Ročně mu zbývají miliardy korun. S ohledem na současnou neklidnou situaci v Evropě mu přitom řada poslanců chtěla peníze ještě přidat. Stropnický proto uvažoval o zřízení zvláštního fondu obrany, kam by přebytky ukládal a utratil by je, až by bylo za co. Jenže narazil. Pro mnohé možná překvapivě zarazil tento nápad hned v zárodku Stropnického stranický šéf a ministr financí Andrej Babiš.

„Zřízení zvláštního fondu obrany považujeme v současnosti z hlediska správy veřejných prostředků za nesystémový krok,“ sdělil Filip Běhal z tiskového oddělení Babišova úřadu. Jeho slova přinesl server E15.cz. Obratem také doplnil, že nespotřebované přebytky z předchozích let mohou jednotlivé resorty využít, když je na co. Resorty tedy o peníze ani tak nepřicházejí.

Celou zprávu naleznete zde.

Prostředky z rezervních fondů však mohou být využity i jinak. Ministr financí je může využít kupříkladu ke snížení státního dluhu, jak to učinil předchozí šéf státní kasy Miroslav Kalousek (TOP 09). Stropnický chtěl vytvořit fond Ministerstva obrany po vzoru Státního fondu dopravní infrastruktury. Již zmíněný Kalousek fondy tohoto typu kritizoval jako nesystémové, protože vyčleňují určité prostředky ze státního rozpočtu, což se mu nelíbilo. Podle všeho je to jedna z mála věcí, na které se Miroslav Kalousek shodne s Andrejem Babiše. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…