Ministr obrany se v rozhovoru ostře opřel do zlínského hejtmana. Kvůli výbuchům v muničáku ve Vrběticích

09.12.2014 14:49

Ostré kritiky od ministra obrany Martina Stropnického se dočkal zlínský hejtman Stanislav Mišák. Stropnický jej kritizoval zejména za to, jak on, respektive Zlínský kraj reagoval na výbuchy v muničním skladu ve Vrběticích. Stropnický to uvedl v rozhovoru pro server Aktuálně.cz. Ministr také naznačil, že jednou z příčin, které nakonec mohly vést k výbuchům, jsou špatně nastavená pravidla.

Ministr obrany se v rozhovoru ostře opřel do zlínského hejtmana. Kvůli výbuchům v muničáku ve Vrběticích
Foto: Daniela Čunková
Popisek: Ministr obrany Martin Stropnický

„V Česku byla někdy v devadesátých letech minulého století nastavena taková pravidla, která umožnila, aby vznikl velmi složitý a vzájemně odporující si systém norem, který nemá nic společného se zdravým rozumem,“ uvedl Stropnický. Podle něj právě to nakonec vedlo k tomu, čeho jsme dnes svědky ve Vrběticích.

V muničním skladu probíhaly myslivecké hony i automobilové závody

Mimo jiné zmínil, že přes areál muničního skladu si zkracovali lidé cestu lesem, objevovali se tu také houbaři. „Nemluvím už o naprosto šílených aktivitách, jako jsou myslivecké hony či automobilové závody v areálu muničního skladu,“ uvedl Stropnický příklad toho, kam vedla vzájemně si odporující pravidla. A jako perličku zmínil to, že letos v létě lokální automotoklub požádal Ministerstvo obrany o povolení pořádat v areálu muničního skladu ve Vrběticích automobilové závody. „Samozřejmě, že jsme to zamítli. Dříve ale byly podobné - z dnešního pohledu šílené - aktivity na tomto území vcelku běžné,“ přiznal ministr. Na otázku, kdo tyto závody v muničáku povoloval, odpověděl, že se to šetří.

Server také s odvoláním na vyjádření premiéra Bohuslava Sobotky uvedl, že muniční sklad nebyl zahrnut do krizových plánů vedení kraje. K tomu Stropnický nejprve pouze řekl: „V širokém okolí muničního skladu je mezi lidmi známo, jaké provozy a firmy se na tomto území nacházejí a že se tam manipuluje s municí. A já nechci hejtmanu Mišákovi radit, co měl dělat.“

Nechápu, proč vedení kraje nespustilo IZS

Po chvíli ale své vyjádření vůči zlínskému hejtmanovi přitvrdil, když zmínil, že Integrovaný záchranný systém vedení kraje nespustilo. „A já vůbec nerozumím proč,“ vyčetl zlínskému hejtmanovi nečinnost.

Ministr k tomu dodal, že po prvním výbuchu poslal do Vrbětic svého náměstka se šéfem vojenské policie. „Krátce nato jsem tam jel i já a pokaždé jsme se ptali lidí, co od nás potřebují... ale pan hejtman nepřišel,“ uvedl Stropnický. Zmínil také, že režim muničního skladu v pořádku nebyl. „A já vylučuji, že se o tom ve vedení kraje nevědělo,“ podotkl ministr.

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…