Ministr zahraničí Maroka bude se Zaorálkem jednat o situaci v severní Africe

23.07.2015 6:11

V Česku bude dnes jednat marocký ministr zahraničí Saláhaddín Mizuár. V Praze se setká se svým českým protějškem Lubomírem Zaorálkem a s předsedou Senátu Milanem Štěchem (oba ČSSD). Zaorálek bude se svým marockým kolegou jednat o posilování vztahů obou států zejména v ekonomické sféře. "ČR považuje tamní ekonomiku jako jednu z nejperspektivnějších v oblasti severní Afriky a Blízkého východu," uvedlo ministerstvo zahraničí.

Ministr zahraničí Maroka bude se Zaorálkem jednat o situaci v severní Africe
Foto: wikipedia.com
Popisek: Rakouští Svobodní mají volební plakát, který pobouřil Maroko

Ministři budou také diskutovat o aktuální situaci v severní Africe. Tématem jejich rozhovorů bude například destabilizovaná Libye, přes kterou do Evropy proudí velká část nelegálních migrantů z Afriky, Islámský stát nebo boj proti terorismu.

Zaorálek před časem zmínil Maroko jako jeden ze severoafrických států, kde by mohly vzniknout tábory, v nichž by Evropská unie vyřizovala žádosti o azyl uprchlíků, kteří se chtějí dostat do Evropy. Problémem podle šéfa české diplomacie ale je, že Maroko či Tunisko nemají o takové tábory na svém území zájem a v Libyi zas není centrální vláda, s níž by se EU mohla dohodnout. Pro vytvoření podobných zařízení v severní Africe se vyslovili také premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) a vicepremiér Andrej Babiš (ANO).


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…