Ministr zdravotnictví zakročil kvůli cenám léků

10.02.2014 14:42

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) odvolal k dnešku ředitele Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) Pavla Březovského a dočasným řízením pověřil dosavadního vedoucího lékárníka nemocniční lékárny ostravské městské nemocnice Zdeňka Blahutu. Důvodem je nespokojenost s jeho řízením, zejména v oblasti cen a úhrad léků. Vytýká mu také nedostatky v dozorových činnostech a nedostatečnou kontrolu nakládání s veřejnými prostředky. ČTK to sdělilo ministerstvo.

Ministr zdravotnictví zakročil kvůli cenám léků
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček

Důvodem k odvolání Březovského je nespokojenost ministra s řízením SÚKL, zejména v oblasti cen a úhrad léků. Ministr mu vytýká také nedostatky v dozorových činnostech a nedostatečnou kontrolu nakládání s veřejnými prostředky.

„Dosavadní výkony a styl práce úřadu se výrazně rozcházejí s mými požadavky na klíčovou instituci českého zdravotnictví. Ta by měla být pružnější a pod větší kontrolou státu," uvedl ministr.

Němeček považuje také za nešťastné, aby jeden člověk řídil dvě významné instituce - Březovský je i ředitelem Koordinačního střediska transplantací.

Blahuta má urychlit správní řízení k cenám a úhradám léků. Cílem je zajistit levnější léky pro pacienty i pojišťovny, zvýšit efektivitu v cenové a úhradové regulaci a zaměřit se na kontrolou vynakládání veřejných prostředků.

„Největší důraz budu klást na precizní výkon činnosti regulace cen a úhrad léčivých přípravků, která povede k finančním úsporám pro pacienty a systém veřejného zdravotního pojištění," shrnul svá očekávání Němeček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

PhDr. Lubomír Zaorálek byl položen dotaz

Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě

Zajímalo by mě, jak toho chcete docílit? A kde by třeba podniky nebo zaměstnavatelé na dorovnání mezd měli brát peníze?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Škraloup s „predátory“ má i Nerudová. A větší, než přiznává

20:41 Škraloup s „predátory“ má i Nerudová. A větší, než přiznává

Když Danuše Nerudová kandidovala na prezidentku, mohl se národ díky pátrání po její minulosti seznám…