Ministři Sobotkovy vlády před posledním zasedáním bilancovali. Herman se pochválil za vyřešení případu vepřínu v Letech

06.12.2017 9:55

I když odcházející vládní koalice sociálních demokratů, lidovců a hnutí ANO často nesouzněla, povedlo se jí podle končících ministrů prosadit řadu klíčových opatření. Ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) zdůraznil při příchodu na poslední zasedání vlády Bohuslava Sobotky (ČSSD), že se mu podařilo zvýšit platy pracovníků v kultuře.

Ministři Sobotkovy vlády před posledním zasedáním bilancovali. Herman se pochválil za vyřešení případu vepřínu v Letech
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předsedové stran pózují s kopiemi koaliční smlouvy

Vyzdvihl také nedávný výkup vepřína v Letech u Písku, kde vznikne pamětní místo obětí koncentračního tábora pro Romy, a oficiální přijetí tibetského duchovního vůdce dalajlamy, které ale vyvolalo vládní spory a roztržku s Hradem.

Ministryně Karla Šlechtová (ANO) mezi úspěchy svého resortu řadí přijetí služebního zákona a čerpání evropských fondů.

Zatímco ministři hnutí ANO do Strakovy akademie vstoupí znovu už příští středu jako součást menšinového kabinetu Andreje Babiše, pro politiky ČSSD a KDU-ČSL znamenaly říjnové volby odchod do opozice. Šlechtová se tak chystá převzít resort obrany, Herman se chce věnovat přípravě na senátní volby v příštím roce. Ministr dopravy Dan Ťok, který zůstane ve své funkci, novinářům řekl, že se chce zaměřit na rozvoj železnice.

„Je slušné se rozloučit,“ uvedla Šlechtová před prvním a zároveň zřejmě posledním zasedáním vlády v demisi s tím, že uplynulé období vidí trochu nostalgicky. Některé její úkoly z ministerstva pro místní rozvoj nyní podle ní bude muset dokončit dosavadní náměstkyně Klára Dostálová, která ji v čele resortu nahradí. Zmínila se hlavně o zákonu o sociálním bydlení. Herman pokládá pro svého nástupce za jeden ze základních úkolů pokračování rekonstrukcí, které za Hermana byly nastartovány. Do finále by měla jít oprava Národního muzea, pokračovat by měla i rekonstrukce Národní knihovny v Klementinu.

Prezident Miloš Zeman Babiše dnes jmenuje premiérem, vládu potom příští středu odpoledne.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…