Ministryně Válková má prý problém se zákony, které má vyřešit. Zásadní úprava se nelíbí Dienstbierovi

29.12.2014 7:41

Vládě ministerského předsedy Bohuslava Sobotky (ČSSD) se nepodařilo připravit všechny zákony, které měla v plánu zpracovat ještě tento rok. Jsou mezi nimi například reforma státního zastupitelství či penzí. MfDnes tyto resty rekapituluje a konstatuje, že nejhůře z ministrů si vede šéfka resortu spravedlnosti Helena Válková (ANO).

Ministryně Válková má prý problém se zákony, které má vyřešit. Zásadní úprava se nelíbí Dienstbierovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pohled na vládní lavici ve sněmovně

Válková měla předložit čtyři zákony: novelu občanského zákoníku, zákon o státním zastupitelství, insolvenční zákon a exekuční řád. Novela upravující kárné řízení exekutorů je na světě, naproti tomu insolvenční zákon se bude podle ministerstva schvalovat nakonec až v červnu 2015. „Opravy“ občanského zákoníku a zákona o žalobcích jsou rovněž k dispozici, ale Válkové se úpravy nepovedly a budou se pravděpodobně ještě významně opravovat. To deníku potvrdil i premiér. „Návrh zákona o státním zastupitelství, který připravila ministryně Válková, z našeho pohledu vyžaduje velmi výrazné úpravy,“ řekl v rozhovoru pro MfDnes Sobotka.

Podle informací MfDnes, vlastněné šéfem hnutí ANO Andrejem Babišem, Válková narazí  také s občanským zákoníkem, a to už v Legislativní radě vlády. „Je otázka, jestli by se měl občanský zákoník opravovat hned, jak začal platit. A když už se opravuje, proč zrovna tyto paragrafy?“ podivil se prý jeden z ministrů z ČSSD.

Válková počítá s diskusí

„Víme, o jak kontroverzní věci se jedná. V případě občanského zákoníku i zákona o státním zastupitelství existují některé otevřené otázky a problémy. Počítáme s diskusí zejména v koalici. To ale neznamená, že jsme tyto zákony neměli předkládat,“ říká Válková.

Zákon o státním zastupitelství dělá strukturu úřadů ještě složitější a podle žalobců přináší i větší závislost na politicích. To ostře kritizují právě státní zástupci a kritiku bylo slyšet mimo jiné i od ministra pro legislativu Jiřího Dienstbiera (ČSSD).  

Válkové navíc údajně chybí zkušení legislativci. Ti z úřadu odešli na jaře v době neshod s její někdejší náměstkyní Hanou Marvanovou. Zároveň se prý nechala vmanipulovat do pozice, že občanský zákoník se nějak opravit musí a že je to úkol k rychlému splnění.

Babiš za svou ministryní stojí

„Občanský zákoník platí jeden rok a žádná katastrofa nenastala. Je brzy na to posoudit, co by se v něm mělo opravovat,“ oponuje jeden z předchůdců Válkové Jiří Pospíšil. „Za rok panování Válkové se na ministerstvu nic nepodařilo,“ dodává Pospíšil.

Šéf ANO Andrej Babiš však nyní za Válkovou stojí. „Všechno, co předkládáme, budí kritiku,“ smetl výhrady k zákonu o státním zastupitelství. Novelu občanského zákoníku už dokonce na bilančním předvánočním zasedání vlády prý jmenoval jako jeden z úspěchů.

Penzijní reforma přijde na řadu v roce 2015

Když byl Sobotka tázán na zákony, které se musely v plánu posunout na rok 2015, mluvil třeba o majetkových přiznáních. Podle legislativního plánu 2014 měl ministr financí Babiš mít zákon hotový už v září. Představil ho nakonec v říjnu.

„Předpokládáme jeho předložení vládě v průběhu ledna příštího roku. Navrhovaná účinnost je od ledna 2016,“ odpověděl Michal Žurovec z tiskového odboru ministerstva financí.

Ministr pro legislativu Jiří Dienstbier (ČSSD) si prý sám posunul předložení zákona měnícího postavení Nejvyššího kontrolního úřadu a slibuje, že nová penzijní reforma je právě v plánu na rok 2015.

Také novela školského zákona měla platit od ledna 2015, zatím však neprošla Sněmovnou. Podle MfDnes se nachází ve výborech. Odborné organizace totiž kritizují sporný bod, který změní podmínky zařazování dětí do zvláštních škol.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…