Ministryně má problém: Velvyslanec Tchaj-wanu vadil Číňanům, musel za dveře. Petr Kolář se stydí

28.03.2019 14:24

Na středečním setkání zahraničních diplomatů se zástupci českého průmyslu vyzval čínský velvyslanec ministryni Novákovou k tomu, aby sál opustil zástupce Tchaj-wanu. Po této výzvě musel tchajwanský velvyslanec Chung-I Wang skutečně odejít. O incidentu informoval server HlídacíPes.org.

Ministryně má problém: Velvyslanec Tchaj-wanu vadil Číňanům, musel za dveře. Petr Kolář se stydí
Foto: Twitter J. Ovčáčka
Popisek: Prezident republiky Miloš Zeman

Anketa

Vítáte zvolení Ladislava Jakla do RRTV?

95%
5%
hlasovalo: 21617 lidí
Incident potvrdil na dotaz serveru HlídacíPes.org tchajwanský velvyslanec Chung-I Wang. „Velmi si vážím dlouhodobého přátelství a ekonomických vztahů mezi našimi zeměmi. Středeční událost nás velmi mrzí,“ řekl Wang.

Podle informací serveru HlídacíPes.org čínský velvyslanec argumentoval tím, že odchod tchaj-wanského zástupce je v zájmu České republiky, respektive v zájmu hladké cesty českého prezidenta Miloše Zemana do Číny. Zemanova cesta je plánovaná na 24. – 28. dubna. Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček na dotaz, zda byl Hrad o události informován, reagoval stručně: „Kontaktujte MPO.“ A na opakovaný dotaz Ovčáček doplnil: „Píšete, že byl vyloučen ze setkání zástupců zahraničních ambasád a velvyslanců. Nad tím se mohu pouze podivit, věc nedává smysl. Česká republika totiž nemá s Tchaj-wanem navázány diplomatické styky a Tchaj-wan neuznává. Stejně jako USA nebo naši partneři v EU.“

Peking považuje Tchaj-wan za nedílnou součást Číny. Tchaj-wan nemá v Česku (a dalších zemích) oficiálně velvyslanectví, ale hospodářskou a kulturní kancelář. Chung-I Wang má oficiálně pozici ředitele kanceláře, je však považován za člena diplomatického sboru, je běžně zván na jednání například i na Ministerstvo zahraničí.

Tchaj-wan je v Česku významnějším investorem než Čína. V České republice patří mezi nejvýznamnější investory zejména v elektrotechnickém průmyslu. Lídrem je zde firma Foxconn. K roku 2017 působilo v ČR 33 tchajwanských investorů s projekty přesahujícími miliardu eur a bezmála 17 tisíci vytvořených pracovních míst.

Celý článek si můžete přečíst ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivan Hoffman: Přichází generace, které práce nic neříká. Než by se dřela, raději se uskromní

17:45 Ivan Hoffman: Přichází generace, které práce nic neříká. Než by se dřela, raději se uskromní

POHLED IVANA HOFFMANA Je příslovečný brod pro naši civilizaci blízko, nebo se naopak vzdaluje, uvažu…