Ministryně školství Valachová prý chystá stopku pro soukromé školy. Ne, ne, ne, odmítá resort

07.02.2017 15:55

Také do redakce ParlamentníchListů.cz doputoval velmi srozumitelný email, jehož adresát upozorňuje na bobtnající problém, který se má skrývat za zdmi ministerstva školství. Prozaicky řečeno: MŠMT hodlá zamítnout všechny žádosti soukromých a církevních škol o zařazení do rejstříku škol a školských zařízení.

Ministryně školství Valachová prý chystá stopku pro soukromé školy. Ne, ne, ne, odmítá resort
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně školství, mládeže a tělovýchovy Kateřina Valachová

Ministerstvo podle pisatele bude s největší pravděpodobností argumentovat nenaplněnou “kapacitou” stávajících škol v regionu. Kapacitou, tedy jakýmsi imaginárním pojmem vyjadřujícím údaj, kolik dětí je možné vtěsnat pod jednu střechu školy. "V novém Zpravodaji MŠMT ze 3.2. 2017 se dozvíme, že paní ministryně letos podpoří vznik 40 nových tříd ve státních školách. Vezme tedy raději peníze ze státního rozpočtu, než aby přenesla část tíhy na vybudování těchto tříd na soukromé školy a jejich zřizovatele," stojí dále v materiálu, které má naše redakce k dispozici.

Na dané téma se vyjádřil rovněž senátor Ivo Valenta. "Proto jsem se obrátil dopisem přímo na ministryni školství Kateřinu Valachovou, abych se přesvědčil, do jaké míry se tyto informace zakládají na pravdě a zdali její ministerstvo skutečně paušálně zastavilo povolování vzniku soukromých základních škol. Moc bych si přál, aby paní ministryně tyto informace vyvrátila a uvedla vše na pravou míru."

Resort školství ovšem zprávy, které kolují už druhý týden po internetu, považuje za nepravdivé. "Informace o tom, že vedení úřadu rozhodlo, že nepočítá s povolováním dalších neveřejných škol, není pravdivá. Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy rozhoduje o vzniku nových škol výlučně na základě školského zákona, kde jsou stanovena kritéria, podle kterých se žádost zamítá."

Podle Respektu je v České republice zhruba 4.100 základních škol, z toho přibližně dvě stě soukromých – zřizovaných církví, neziskovou organizací nebo soukromou osobou. Tedy méně než 5 procent systému. Na počet žáků je to ještě výrazně méně, protože jde podle týdeníku o malé školy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: tan

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…