Minsk je připraven hostit nová jednání o ukrajinské krizi

22.01.2015 11:12

Bělorusko je připraveno zorganizovat další schůzku takzvané minské skupiny, která by měla navázat na středeční ministerskou konferenci v Berlíně. Uvedl to dnes v Minsku mluvčí běloruského ministerstva zahraničí. Podle východoukrajinských separatistů ale další diplomatické kontakty vážně zkomplikoval dnešní krvavý incident v Doněcku, z něhož povstalci obviňují ukrajinskou armádu.

Minsk je připraven hostit nová jednání o ukrajinské krizi
Foto: kremlin.ru
Popisek: Vladimir Putin

V německé metropoli se v noci na dnešek ministři zahraničí Ruska, Ukrajiny, Francie a Německa dohodli na oddělení bojujících stran na Donbasu, k němuž by mělo přispět stažení těžké bojové techniky do vzdálenosti 15 kilometrů od fronty. Následovat by měla výměna zajatců a humanitární pomoci civilnímu obyvatelstvu.

Detaily a harmonogram má dojednat minská kontaktní skupina, jejíž setkání bylo v minulých týdnech několikrát odloženo. Členy skupiny jsou kyjevský emisar a bývalý ukrajinský prezident Leonid Kučma, ruský velvyslanec v Kyjevě Michail Zurabov a zástupci doněckých a luhanských povstalců Denis Pušilin a Vladislav Dějněgo. Jednání zprostředkuje zástupkyně Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě Heidi Tagliaviniová.

Pušilin vydal prohlášení, podle něhož vyhlídky na úspěch výrazně zkomplikoval dnešní incident v Doněcku, kde při minometném ostřelování zahynulo možná až třináct civilistů. Vzbouřenci z útoku obviňují ukrajinskou armádu.

Separatisté chtějí být pozváni Kyjevem

Povstalci navíc podle Pušilina trvají na tom, aby oba zástupce separatistů, tedy samotného Pušilina a Dějněga, oficiálně k jednání do Minsku pozval Kyjev. Ukrajinská vláda ale oficiální kontakty se separatisty odmítá, exprezident Kučma v Minsku zastupuje ukrajinskou stranu pouze jako neformální zmocněnec.

Závazek urychleného svolání minské kontaktní skupiny byl jedním ze závěrů středeční berlínské schůzky. Německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier dnes prohlásil, že kontaktní skupina by měla vytvořit několik pracovních podskupin, které by měly převzít odpovědnost za jednotlivé úkoly. Za hlavní označil řešení kritické humanitární situace v Donbasu.

Minská jednání mají za sebou zatím tři kola, která se uskutečnila v červenci, v září a v prosinci loňského roku.


 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: dkr, čtk

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…