Mírové rozhovory. Jen dnes a bez Ruska. Ale mezitím na Ukrajině...

05.08.2023 7:16

V sobotu proběhnou mírová jednání v Saúdské Arábii. U jednacího stolu zasednou vedle ukrajinského zástupce také zástupce USA, Číny, Indie, Brazílie i Česka. Bez přítomnosti Ruska. Nabízí se tedy otázka, zda by ruský prezident jakákoli ujednání respektoval. Zvlášť, pokud je pravda, že Rusové na jihu Ukrajiny na několika místech již prolomili první linii obrany a útočí na linii druhou. Ukrajinci navíc uspěli při útoku na přístav v Novorossijsku. Ruští prováleční blogeři se zlobí na ruské ministerstvo obrany.

Mírové rozhovory. Jen dnes a bez Ruska. Ale mezitím na Ukrajině...
Foto: Repro Substack
Popisek: Proti-tankové překážky - dračí zuby

Válka na Ukrajině trvá 528 dní a přesně v tento den probíhají i mírové rozhovory v Saúdské Arábii. Budou jen jednodenní a bez účasti Ruska. CNN si proto v této souvislosti položila otázku, zda bude ruský prezident Vladimir Putin jakékoli uzavřené dohody respektovat, pakliže Rusko nesedí u jednacího stolu. Na summit jsou pozváni diplomaté ze třiceti zemí, včetně České republiky.

Z USA už zaznělo, že se jednání za Spojené státy zúčastní poradce Bílého domu pro národní bezpečnost Jake Sullivan. Ukrajina uvedla, že se zúčastní i z mezinárodního hlediska další klíčové země, jako je Indie a Brazílie. Z Pekingu také přišlo ujištění, že se jednání účastní zástupce čínské komunistické vlády.

Podle saúdskoarabské státní tiskové agentury SPA se rozhovory uskuteční v sobotu v Džiddě a mají trvat jen den, řekl CNN vysoký saúdskoarabský vládní činitel.

Jednání jsou druhým ze série setkání organizovaných vedoucím Kanceláře prezidenta Ukrajiny Andrijem Jermakem. CNN připomněla, že první jednání se uskutečnila začátkem tohoto roku v Kodani.

Anketa

Je Česko světová špička v dopravě a obraně, jak tvrdí premiér Fiala?

2%
98%
hlasovalo: 24676 lidí
Náměstkyně ukrajinského ministra obrany Hanna Maljarová krátce před konáním summitu oznámila, že ukrajinští vojáci na některých místech prolomili první linii ruské obrany a v jistých úsecích pokročili až k linii druhé. Veřejnost o tom informoval server Ukrajinská pravda.

„Pokud mluvíme o jihu, jako ve směru na Bachmut, naše síly pokračují v provádění útočných akcí a prorážejí si cestu přes vážný odpor nepřítele - to je nepřetržité dělostřelecké ostřelování, těžba. Ale naše jednotky na jihu už na některých místech prolomily první obrannou linii a přesunuly se na střední linii. A tam se nyní potýkají se skutečností, že nepřítel ve skutečnosti postavil inženýrské opevnění na hlavních, klíčových velitelských výšinách. To samozřejmě komplikuje přesuny našich jednotek i samotné bojové operace,“ prohlásila náměstkyně.

Vedle toho Ukrajinci využili také své drony a to jak letecké, tak námořní drony, které uhodily na základnu Novorossijsk a poškodily mimo jiné jednu z transportních lodí, která působila v oblasti Kerčského průlivu mezi Ruskem a ukrajinským poloostrovem Krym v čase, kdy je pevninský most poškozen. Ruští prováleční blogeři v souvislosti s útokem kritizovali ruské ministerstvo obrany za to, že původně oznámilo, že byly zničeny všechny drony. O poškozené transportní lodi původně nepadlo ani slovo, což je podle ruských proválečných blogerů chyba.

„Ruští blogeři charakteristicky pranýřovali ruské ministerstvo obrany za lhaní o náletech námořních dronů a vyzvali ruskou armádu, aby zintenzivnila aktivity v Černém moři,“ napsal k tomu washingtonský Institut pro studium války (ISW).

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Překlad článku do srozumitelné řeči, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskusePetrski , 05.08.2023 11:15:33
Zde mír=ukrajinské (US) zájmy. Organizátorem je "Kancelář prezidenta Ukrajiny" - má jít o druhé setkání ze "série jednání" započatých letos v Kodani - bez jakékoliv zmínky o výsledku prvního setkání. Účastníci - zásadně bez Ruska, tj. nemůže jít o mír, ale o zájmy a o tlak na zúčastněné země BRICS, tj. jasná snaha o izolaci Ruska. Setkání probíhá v situaci zoufalých útoků ukrů na ruské pozice - tj. před těmito "mírovými" (zájmovými) rozhovory nebyl učiněn ani pokus o příměří. Zbytek článku je výčtem ukrovských bojových "úspěchů" v podání ukrajinského ministerstva obrany a serveru "Ukrajinská pravda" a nesmí chybět zmínka o ruských proválečných blogerech, kteří "se zlobí na ruské ministerstvo obrany". Tedy obvyklá snůška proukrajinské a proválečné propagandy, kde slovo mír = válka. Čest poctivé novinařině !

|  14 |  0

Další články z rubriky

Všude jako v Bruselu. Bodání, vraždy, popravy. „Popírají to. Nebo hůř, tvrdí, že je to dobře.“

11:30 Všude jako v Bruselu. Bodání, vraždy, popravy. „Popírají to. Nebo hůř, tvrdí, že je to dobře.“

„Původní bílé křesťanské evropské obyvatelstvo je nahrazováno migranty stále se zrychlujícím tempem,…