Místopředseda ČSSD Běhounek o Sputniku: Pražská kavárna hned začne křičet

16.04.2021 8:34

Nový místopředseda ČSSD, lékař Jiří Běhounek, bývalý hejtman kraje Vysočina, má za to, že se Tomáš Petříček nemůže divit, že přišel o post ministra zahraničí. Popsal také, jak se dívá na ruskou vakcínu proti nemoci covid-19 Sputnik V.

Místopředseda ČSSD Běhounek o Sputniku: Pražská kavárna hned začne křičet
Foto: Archiv ČSSD
Popisek: Jiří Běhounek

„Kritizoval účast ve vládě dost výrazným způsobem, a tak nemohl očekávat, že jeho angažmá bude pokračovat. V opačném případě, když by vyhrál kolega Petříček, tak by to asi dopadlo stejně. Jak by asi mohl Jan Hamáček vykonávat funkci ministra vnitra, když by neměl podporu strany a stál proti němu blok příznivců kolegy Petříčka,“ poznamenal na konto Tomáše Petříčka poslanec a exhejtman Jiří Běhounek v rozhovoru pro Český rozhlas.

Ocenil by, kdyby jeho stranický kolega Lubomír Zaorálek postupoval uvážlivěji a nevyjadřoval se na své tiskové konferenci o Ministerstvu zahraničí tak, jak se vyjadřoval, ale co se stalo, stalo se. „Je to špatně, jak se to sehrálo. Musím to říct a je mi to líto,“ poznamenal místopředseda strany.

Teď je podle Běhounka potřeba, aby ČSSD opravdu mluvila jedním hlasem.

Stranou jeho pozornosti nezůstaly ani debaty o vakcíně proti koronaviru Sputnik V. Osobně má za to, že by se touto vakcínou mělo v Česku očkovat až poté, co lék prověří Evropská léková agentura (EMA). Ale jedním dechem dodal, že někteří čeští občané se nechali vakcínou Sputnik očkovat v Srbsku a nezdá se mu, že by s tím teď měli problémy.

Pokud jde o cestu předsedy ČSSD Jana Hamáčka do Ruska, kde bude jednat o případném nákupu vakcíny Sputnik V, Běhounek na této cestě nevidí nic špatného.

„I ostatní státy okolo nás jednají o tom, že v případě, že Evropská léková agentura (EMA) bude souhlasit s využitím toho preparátu, tak ho chtějí nakoupit. Takže já to předběžné jednání považuji za dobré,“ konstatoval host veřejnoprávního rozhlasu s tím, že teď není jisté, jak to bude dál s vakcínami od společnosti AstraZeneca či Johnson & Johnson.

„Samozřejmě, pražská kavárna a další hned začnou křičet, ale já si myslím, že ani vy ani já, když bude chtít ruská propaganda něco komentovat, tak tomu nezabráníme,“ pokračoval Běhounek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…