Místopředseda ODS: Dokážu si představit, že Němcová bude kandidovat na prezidentku

20.01.2014 17:57

ODS může ve volbách do Evropského parlamentu reálně získat tři nebo čtyři europoslance. Nyní jich má devět. V pořadu Dvacet minut Radiožurnálu to uvedl nový místopředseda ODS a starosta středočeských Líbeznic Martin Kupka. Naznačil, že za nezvolením dosavadního místopředsedy Jiřího Pospíšila do vedení strany může být jeho práce ve funkci ministra spravedlnosti. Prozradil také, že Miroslava Němcová by mohla za čtyři roky kandidovat na funkci prezidenta.

Místopředseda ODS: Dokážu si představit, že Němcová bude kandidovat na prezidentku
Foto: Archiv Martina Kupky
Popisek: Starosta Líbeznic a bývalý mluvčí ODS Martin Kupka

Moderátorka upozornila na to, že sám Pospíšil pro média uvedl, že mu bylo členy ODS vyčítáno, že posílil nezávislost státních zástupců.

Kupka přiznal, že mnoho kroků Jiřího Pospíšila ve funkci ministra spravedlnosti se vydařilo a prospělo české justici. Na druhou stranu kroky Ivo Ištvana jsou prý negativně vnímány nejen občanskými demokraty, ale i veřejností.  Bez bližších podrobností také uvedl, že reforma soudnictví mohla být přímočařejší.

Na otázku, zda Jiří Pospíšil mohl za to, že padl Petr Nečas, odpověděl Kupka vyhýbavě.

Ohledně nezvolení Miroslavy Němcové uvedl, že jí bude chtít za práci pro ODS adekvátním způsobem vyjádřit vděčnost. Na přímý dotaz, zda může ODS Němcovou za čtyři roky nominovat na prezidentku, Kupka řekl, že si to dokáže představit.

Za ekonomického experta strany označil teprve třiatřicetiletého Jana Skopečka.

Moderátorku také zajímalo, zda má nový předseda občanských demokratů Petr Fiala dostatečné charizma na to, aby mohl konkurovat skvělému rétorovi, jakým první místopředseda konkurenční TOP 09 Miroslav Kalousek bezpochyby je. Kupka je přesvědčen, že svým stylem je Fiala voliče schopen zaujmout.

Nejbližší volby, které ODS pod novým vedením čekají, jsou ty do Evropského parlamentu. Strana má nyní devět europoslanců. Podle Kupky je reálné, aby ODS nyní získala tři nebo čtyři europoslance.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…