Místopředseda lidovců v rádiu: Hlavně, aby se nerozpadla EU. Už proto bychom uprchlíky měli přijmout

15.06.2015 18:39

Ondřej Benešík z KDU-ČSL zavítal do pondělní Kauzy dne na Rádiu Impuls. Mluvil o uprchlících. Česká republika by podle jeho názoru měla přijmout politické uprchlíky, a to dobrovolně, ale nikdo jí nesmí nic nařizovat. Pokud by se to snad stalo, mohlo by to v konečném důsledku vést nejen k omezení volného pohybu osob, ale i k rozpadu EU, což není v našem zájmu.

Místopředseda lidovců v rádiu: Hlavně, aby se nerozpadla EU. Už proto bychom uprchlíky měli přijmout
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Ondřej Benešík

„Česká republika má přijímat uprchlíky, kteří jsou političtí, to znamená ty, jimž jde o život či zdraví. Pokud jde o ekonomické uprchlíky, tam bychom měli být velmi opatrní. Ale politické uprchlíky bychom měli přijmout dobrovolně, bez nějakého nařízení,“ konstatoval Benešík.

Teoreticky by nám to mohlo být vnuceno, ale podle hosta by to bylo rozhodně špatně. Mimo jiné i proto, že to může zcela zničit Schengen, protože uprchlíci budou utíkat tam, kam chtějí, a ne tam, kam dostali „umístěnku“. Zrušení schengenského systému rozhodně není v našem zájmu, proto odmítá kvóty. O krok dál je pak ještě rozpad EU, a to také není v našem zájmu.

Na druhé straně je třeba říci, že když probíhala válka na Balkáně, Česko také přijalo uprchlíky, a to dokonce víc než oněch 1 300, o které nás žádá EU. To naznačuje, že se ani Česká republika nezříká své povinnosti vůči těm, kteří to potřebují, ale skutečně na principu dobrovolnosti.

Místopředseda lidovců k tomu také poznamenal, že svůj díl práce musejí odvést také Itálie či Řecko, které musejí chránit vnější hranici EU. „Je to tak, že může přijít nějaká krize a pak následuje solidarita, ale nemůže to být naopak, že bude někdo vyžadovat solidaritu, která následně vyvolá krizi,“ upozornil závěrem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…