Místy přišla k volbám i polovina voličů. Někde hlásí dokonce více než stoprocentní účast

26.01.2013 10:52

Účast ve druhém kole prezidentských voleb v některých jihočeských obcích už prý překonala hranici 100 procent. Jsou to především místa v blízkosti lyžařských středisek, kde počet voličů zvyšují rekreanti s voličskými průkazy. Komise byly na nebývalý nápor připraveny a všude mají dostatek hlasovacích lístků

Místy přišla k volbám i polovina voličů. Někde hlásí dokonce více než stoprocentní účast
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volič ve volební místnosti

"My jsme raději předešli tomu, co se stalo na Modravě," uvedl starosta šumavské Kvildy na Prachaticku Václav Vostradovský. Právě v nedaleké Modravě na Klatovsku v pátek volební lístky došly a obec si je musela jet půjčit. "Viděli jsme, že ten zájem u nás je vysoký, tak jsme raději hned v pátek jeli do Vimperka vyzvednout další volební lístky. Ty, které jsme měli původně, by nám vystačili asi jen do pátečních 18 hodin," řekl dnes Vostradovský.

Podle něj devět z 10 lidí, kteří k urně na Kvildě přicházejí, volí na voličské průkazy. Vostradovský očekává, že kvůli tomu konečná účast překoná hranici 100 procent. Kvilda má na seznamu zhruba 200 voličů. O tom, kdo bude českým prezidentem, tam prý rozhodovalo už 250 lidí. "A další stále chodí. Asi s tím konečným výsledkem překonáme plán jako Stachanovci," řekl s úsměvem Vostradovský. Kvilda patří mezi nejnavštěvovanější místa na Šumavě. Turisté ji v zimě vyhledávají především kvůli upraveným běžkařským trasám, které obec protínají.

Stoprocentní účast 

Hranici 100 procent překonala další šumavská obec Nové Hutě. V místě je registrováno necelých 100 voličů a k urnám jich už k dnešní 09:00 přišlo 101. "Ale 74 z toho bylo na voličský průkaz," řekla členka volební komise Věra Tomášková.

Největší nápor u urny byl podle ní v pátek večer. Volit dorazili lidé, kteří jsou v Nových Hutí a okolí ubytováni v penzionech. "Dolyžovali a pak šli odvolit. Teď už tolik lidí nechodí," řekla dnes dopoledne. Nové Hutě se nachází u lyžařského areálu Zadov. Tam mají návštěvníci k dispozici udržované sjezdovky i trasy na běžky.

V blízkosti největšího jihočeského lyžařského střediska Skiareálu Lipno se volební účast také pohybuje kolem 100 procent. Lipno nad Vltavou má přes 500 registrovaných voličů. Z těch k urnám přišlo 40 procent. Ale dalších asi 300 lidí volilo na průkazy. "Lístků máme dostatek. Není pravda, že by nám došly, jak se někde objevilo. Na vyšší nápor jsme byli připraveni," řekl zapisovatel volební komise Zdeněk Vyhnal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…