Mlácení po hlavách. Lidé, kteří chtějí potírat fake news, mají strach, myslí si Marian Kechlibar

05.04.2019 15:48

Publicista Marian Kechlibar se v rozhovoru pro server kupredudominulosti.cz zamyslel nad pojmem fake news. Podle něj je směšován s názorem a používán k mlácení lidí po hlavách.

Mlácení po hlavách. Lidé, kteří chtějí potírat fake news, mají strach, myslí si Marian Kechlibar
Foto: Archiv MK
Popisek: Matematik a publicista Marian Kechlibar

„Dal jsem si závazek, že nebudu šířit žádné bludy, protože internet je bludů plný. Co jsou jen schopni inteligentní lidé okamžitě nasdílet, aniž by si to rozklikli a zjistili, že daná zpráva mluví o něčem jiném, nebo je čtyři roky stará… Bohužel sociální sítě mají tendenci nás manipulovat k tomu, abychom používali jen levé tlačítko myši, klik, klik, klik. To se mi příliš nelíbí. Když jsem viděl, že k tomu začínají sklouzávat i zavedenější média, tak jsem se rozhodl, že budu citovat jen solidnější zdroje. Ne nějaký blog z Nepálu, abych tak řekl,“ poznamenal ke své blogerské činnosti. 

Kechlibar mimo jiné také hovořil o cenzuře. „Jednou z věcí, která zlomila vaz cenzuře v době osvícenství, bylo, že tiskařský lis si mohl pořídit skoro každý. To je ekvivalent dnešního blogu. Začalo být opravdu těžké udržet nad tím nějakou státní kontrolu. Najednou se nám začíná zase koncentrovat v rukou několika velkých společností. Kdekoliv v centralizovaném systému se daleko snáz omezuje právo lidí něco říkat. Facebook je ohromná organizace, která nyní ještě do sebe vstřebala WhatsApp, a chtějí to integrovat. Za chvíli budete mít někoho, kdo bude dohlížet na to, jestli zprávy, které si posíláte navzájem, nepřekračují zásady komunity, nebo jestli nejsou takzvaně falešné,“ poznamenal.

Původní text ZDE

Česká společnost je podle Kechlibara z hlediska svobody myšlení jednou z otevřenějších ve světě. „Na podobný druh mentality jsem narazil v Dánsku. Dánové jsou nám v něčem hrozně podobní, včetně neúcty ke svatým principům. To myslím je docela podstatný prvek svobody myšlení. Nemít moc velká tabu, neuctívat,“ zmínil, že si dokážeme dělat legraci ze všeho a jsme „smějící se bestie“. 

Kechlibar následně také uvedl, že neví, co jsou fake news. „Je to pojem, který se používá k mlácení lidí po hlavách, obrazně řečeno, zatím. Ale nepochybně koluje spousta nepravdivých zpráv. Nemám ale pocit, že by dominovaly. Mají tendenci se šířit ve stylu: někdo udělá Photoshop s vlakem obsazeným běženci. A to potom ‚naphotoshopuje‘ do ‚Cheb – hlavní nádraží‘ a rozšíří. To je nejrozšířenější fake news, co jsem na Facebooku viděl,“ podotkl s tím, že hodně lidí směšuje fake news s názorem. Snaha EU potírat fake news před volbami do Evropského parlamentu pak podle jeho slov naznačuje, že je to motivováno strachem ze změn politického rozložení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…