Mladá i stará Le Penová: A teď Frexit!

24.06.2016 9:51

Jedním z důvodů, proč se Evropská unie a její příznivci obávali brexitu, byly obavy, že by následně mohly požadovat referenda i další euroskeptické strany na kontinentu. A to se také přesně děje. Volání po referendu se ozývá z Francie, Nizozemska i Itálie.

Mladá i stará Le Penová: A teď Frexit!
Foto: Mwl.nl
Popisek: Kontroverzní nizozemský politik Geert Wilders

Anketa

Velká Británie odchází z Evropské unie. Co se teď stane s EU?

hlasovalo: 19710 lidí

Zástupci euroskeptických stran postupně reagují na poměrně nečekaný výsledek referenda ve Velké Británii, kde nakonec příznivci brexitu získali nad eurooptimisty solidní náskok přes milion hlasů. Euroskeptičtí politici neskrývají své nadšení a někteří z nich již volají po konání referenda o Evropské unii také v jejich zemích. „Svoboda zvítězila. Jak již požaduji mnoho let, je nejvyšší čas uspořádat referendum také ve Francii a vůbec i dalších zemích Evropské unie,“ napsala dnes před osmou hodinou ranní na svém twitteru šéfka Národní fronty Marine Le Penová.

V podobném duchu reagovala na sociálních sítích také její neteř a poslankyně francouzského parlamentu za Národní frontu Marione Le Penová. „Od #Brexitu k #Frexitu. Nyní by měla demokracie dostat prostor v naší zemí. Také Francouzi mají právo vybrat si svoji budoucnost!“ napsala šestadvacetiletá politička. Pro vypsání referenda se vyjádřil také nizozemský bojovník proti islamizaci Geert Wilders, jehož Strana pro svobodu je podle průzkumů realizovaných v posledních měsících nejsilnější partají v zemi.

„Čtvrtek 23. června 2016 si bude historie pamatovat jako Den nezávislosti Velké Británie. Eurofilní elity byly poraženy. Velká Británie nám ukázala cestu ke svobodě. Je čas na nový začátek, kdy se budeme spoléhat na své vlastní síly a suverenitu. A to platí také pro Nizozemsko,“ píše Wilders ve svém dnešním prohlášení a poukazuje také na nedávný průzkum nizozemské televize EenVandaag, podle kterého si referendum o Evropské unii přeje po Britech také většina obyvatel Nizozemska. „Stejný průzkum také ukázal, že více Nizozemců si přeje z EU vystoupit než zůstat,“ dodává Wilders.

„Nizozemský lid si také zaslouží referendum. Strana pro svobodu proto neprodleně požaduje uspořádání referenda i v naší zemi. Občané Nizozemska musí dostat co nejrychleji příležitost vyjádřit svůj názor o našem členství v EU. Chceme se starat o svou zemi, vlastní peníze, vlastní hranice a imigrační politiku sami. Pokud se stanu premiérem, vyhlásím v zemi referendum o odchodu z EU. Nechme lid, aby o sobě rozhodoval samostatně!“ uzavírá Wilders.

Podporu brexitu a volání po referendu na svém twitteru vyjadřují také další členové frakce Evropa národů a svobody, kam patří například také německá euroskeptická strana Alternative für Deutschland (AfD). „Nastal čas na novu Evropu. #Brexit #afd,“ napsala vůdkyně AfD Frauke Petry dnes ráno. V podobném duchu reagoval na Twitteru také šéf italské Ligy severu Matteo Salvini. „Ať žije odvaha svobodomyslných občanů! Srdcem, hlavou a odhodláním proti lžím a vydírání. Děkujeme Britům a nyní je řada na nás. #Brexit!“ napsal Salvini.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…