Mocný podnikatel Novák prý řídí své obchody i z vězení. Bachaři našli mobil a počítač, zkoumají otisky prstů

02.08.2014 11:33

Bývalý senátor ODS a starosta Chomutova Alexandr Novák, který si v Teplicích odpykává čtyřletý trest za korupci, mohl pravděpodobně organizovat své obchody i z vězení. Podle serveru Aktualne.cz jej policie podezřívá, že v době výkonu trestu používal mobilní telefon. Vyšetřovatelé nyní porovnávají otisky prstů.

Mocný podnikatel Novák prý řídí své obchody i z vězení. Bachaři našli mobil a počítač, zkoumají otisky prstů
Foto: repro ČT, tan
Popisek: Někdejší senátor ODS Alexandr Novák

Policisté totiž ve spolupráci s Vězeňskou službou letos v březnu provedli razii na fotbalovém stadionu v Teplicích, kde Novák v rámci výkonu trestu uklízel a prováděl údržbářské práce. Mladá fronta Dnes tehdy informovala, že policie při prohlídce našla ve skříňkách, kde měl své osobní věci Novák a jeden z jeho spoluvězňů, počítač. Aktuálně.cz píše, že byly nalezeny i mobilní telefony. Novák tak pravděpodobně mohl řídit obchody i z vězení.

Novákův advokát Jan Růžek podle serveru popřel, že by počítač patřil jeho klientovi. „V jeho skříňce policie žádný počítač nenašla," řekl Růžek . Ten se údajně našel ve vedlejší skřínce, která Novákovi nepatřila.

Pokud policisté zjistí, že Alexandr Novák mobilní telefony používal, může být kázeňsky potrestán od napomenutí až po samotku. Když ho však kriminalisté obviní z porušení zákona, může být odsouzen až k dalším dvěma rokům ve vězení. Případ policisté vyšetřují již přes pět měsíců. „Prověřování tohoto případu zatím není ukončeno," uvedl k tomu mluvčí teplické policie Daniel Vítek.

Podle informací Aktuálně.cz ale kriminalisté zhruba v polovině června vzali Novákovi otisky prstů. Ty nyní porovnávají právě s otisky, které se našly na zabavených věcech. „Ano, před měsícem můj klient odevzdával otisky prstů," potvrdil Růžek.

Obchodům se daří

Novák si čtyřletý trest vězení za přijetí 43 milionového úplatku odpykává od loňského dubna. Jeho byznysu se údajně přesto poměrně daří. Deník Aktuálně.cz letos v březnu zjistil, že aktivity jeho americké firmy ITG, kterou Alexandr Novák založil na Floridě se svou manželkou Evou před více než šestnácti roky a v níž je dnes prezidentem, se začaly v posledním roce zvyšovat. Na poli realit se rodině Novákových na Floridě daří. Manželka odsouzeného severočeského podnikatele Alexandra Nováka založila další firmu.

Kdo však tento obchod s nemovitostmi řídí, prý není jasné. Advokát Růžek říká, že to neví. A další podnikatelé, kteří ve firmě působí, s novináři podle Aktuálně.cz nekomunikují.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…