Mohou nás zaplavit miliony Ukrajinců. A Evropa dělá všechno proto, aby se tak skutečně stalo. Exdiplomat Bašta varuje

05.03.2017 10:59

Blíží se doba, kdy si Ukrajinci budou moct užít výhod bezvízového styku s Evropskou unií. V důsledku toho nás může podle někdejšího diplomata na Ukrajině zaplavit opravdu velká uprchlická vlna. Mnohem větší než ta, kterou jsme zažili v roce 2015, kdy do Německa dorazilo přes milion uprchlíků.

Mohou nás zaplavit miliony Ukrajinců. A Evropa dělá všechno proto, aby se tak skutečně stalo. Exdiplomat Bašta varuje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaroslav Bašta

„V českém tisku se dosti často píše o možnosti, že tento administrativní krok může mít za následek zvýšený migrační pohyb ukrajinských občanů, a dokonce se spekuluje o tom, že by mohlo jít až o pět milionů lidí, což by bylo násobně více migrantů, než zažila Evropa v roce 2015. Nakolik jsou tyto obavy oprávněné, se ukáže ještě letos,“ varuje v komentáři pro První zprávy.cz Jaroslav Bašta.

Pokud úprk Ukrajinců opravdu nastane, vlastně se nebude čemu divit. Ukrajina ekonomicky strádá. V posledních třech letech se na situaci v zemi podepsala válka zuřící na východě země už třetí rok, jenže nijak růžové to nebylo ani před touto válkou.

Celý komentář naleznete zde.

„V mnoha ohledech je ukrajinská ekonomika hodně podobná zemím třetího světa, totéž bohužel již dlouho platí o zdravotním stavu tamní populace. Obávám se, že celý Západ v záchvatech nadšení z revoluce v Kyjevě a protiruské propagandy přehlédl, že se Ukrajina změnila ze staré evropské země na výspu Afriky. Na rozdíl od některých měst Francie sama od sebe, bez přispění vlny migrantů. Afrikanizace proběhla nejen v politice, jak dokazuje všudypřítomná korupce a existence soukromých, případně partajních armád, stále více ovlivňujících každodenní život, ale také v ekonomice,“ vykresluje svůj náhled na Ukrajinu bývalý diplomat působící v Rusku a na Ukrajině.

Svůj podíl na „afrikanizaci Ukrajiny“ má podle Bašty i Evropská unie, která podporovala Majdan. Pokud tedy dojde k masovému úprku Ukrajinců z jejich vlasti k nám, budeme za to moc poděkovat především sami sobě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…