Morální zrůda. Jiří Ovčáček si vyřizoval účty ve věci syrských sirotků. A poté promluvil o cenzuře v médiích

19.09.2018 21:18

Za premiéra Andreje Babiše, který byl v posledních dnech velmi kritizován za to, že zaujal odmítavý postoj k návrhu, se kterým přišla europoslankyně Michaela Šojdrová (KDU-ČSL) na přijetí 50 syrských dětí do České republiky, se nyní postavil prezidentský mluvčí Jiří Ovčáček. Podle jeho názoru jde od začátku o využití nevinných děti jako „politického beranidla“, kterým se Šojdrová, o níž hovoří jako o „morální zrůdě“, snaží zviditelnit před květnovými volbami. „Nejde o pomoc dětem, ale o gesto před summitem Evropské unie,“ říká v rozhovoru pro Reflex.cz mluvčí prezidenta.

Morální zrůda. Jiří Ovčáček si vyřizoval účty ve věci syrských sirotků. A poté promluvil o cenzuře v médiích
Foto: Screen: Facebook TV Prima
Popisek: Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček v pořadu Názory bez cenzury internetové televize Prima.

Hned na úvod Ovčáček vysvětlil, proč si o Šojdrové myslí, že je „morální zrůda“. „Zneužít tématu utrpení dětí je absolutně nemorální záležitost,“ uvedl mluvčí prezidenta. Na celé věci je podle něj zcela zřejmé, že nejde o žádnou pomoc, protože jinak by prý návrh zněl zcela jinak. „Jde pouze o politickou záležitost před volbami,“ zdůraznil Ovčáček s tím, že dlouho již nebyl z něčeho tak rozhořčen jako z této aktivity Šojdrové.

Anketa

Přijměte 50 sirotků ze Sýrie, předloží ve Sněmovně TOP 09. Jak byste hlasovali vy?

3%
96%
hlasovalo: 14059 lidí

Celá věc týkající se přijetí syrských sirotků je podle něj navíc naprosto nepromyšlená a nemá vůbec žádný základ. „Byla vystřelena jako jedovatý šíp a ukázala, že tito lidé nemají žádnou morálku. Udělat si z trpících nevinných dětí politické beranidlo je nevkusné. To se tady od roku 1989 ještě nestalo,“ dodal zhrozeně Ovčáček.

Pokud by taková výzva byla myšlena přece jen vážně, měli bychom se podle Ovčáčka bavit především o tom, jak takovým dětem pomoci přímo v Sýrii. Napadá jej třeba řešení v podobě, že by Česká republika v Sýrii vytvořila jakousi vesničku přímo pro děti, kam by pak dodala ošetřovatele, psychology, postavila školy a bydlení.

To, že sama Šojdrová prohlásila, že by si klidně k sobě jednoho takového sirotka vzala, prezidentský mluvčí považuje za pouhé „plácnutí do vody“. „Je to jenom politika a nejde tu o žádnou pomoc dětem,“ zdůraznil opakovaně s tím, že Šojdrová se v rozhlase prořekla, když prohlásila, že je potřeba udělat nějaké gesto před summitem Evropské unie, který se bude týkat azylové politiky. „Tak proboha, kde to jsme? Jasně tím přiznává, že jí nejde o tuto záležitost, ale o nějaké gesto,“ doplnil s tím, že i kdybychom sirotky přijali, je třeba se zamyslet, zda by jim to vůbec pomohlo. „Jestli chce Šojdrová přijímat sirotky, ať přijme nějakého v České republice. To by asi nebyla tak slavná a populární a nepsaly by se o ní tak krásné komentáře v novinách,“ pousmál se Ovčáček.

Následně připomněl slova české velvyslankyně ve válčící Sýrii, že není dobré tyto děti vytrhávat z jejich přirozeného prostředí. „Musíme se snažit o to, aby se vrátily do běžného života do jejich země. V současné době se válečný stav v Sýrii uklidňuje a je třeba pomáhat přímo v místě konfliktu,“ řekl s tím, že v syrském Damašku se dokonce nedávno konal i mezinárodní obchodní veletrh.

Anketa

Kdyby si někdo v ČR na své náklady chtěl vzít domů sirotka ze Sýrie, měl by k tomu dostat možnost?

8%
92%
hlasovalo: 14721 lidí

Na Šojdrové si mluvčí všímá toho, že si vlastně vůbec neovědomuje, že mluví o lidských bytostech. „S dětmi se tady hraje nějaký ping-pong, padesát sem a padesát tam. Dokonce ještě řekne, že je můžeme přijmout, vybrat, odmítnout, když se budou špatně chovat,“ kroutil hlavou Ovčáček s tím, že přece nejde o žadné balíky slámy, se kterými se tu bude šíbovat.

Padesát českých rodin, které jsou schopny akceptovat přijetí sirotků mezi sebe, podle Ovčáčka také Šojdrové skočilo na špek. „Ti lidé to asi mysleli dobře, ale naskočili na hru Šojdrové, která je vysoce nemorální, je mi jich upřímně líto,“ uvedl mluvčí českého prezidenta a již poněkolikáté zopakoval, že zneužití sirotků i rodin je morální zrůdnost. „Šojdrová rozehrává hru, že ona je ta morální, a kdo její plán odmítne, je ten ošklivý, nehumánní a zlý,“ připomněl.

Zmínil i postoj hlavy státu v této záležitosti. „I názor pana prezidenta je takový, že máme pomáhat lidem v místech a týká se to i dětí. Tohle je klíč. Ti lidé mají jinou kulturu i zvyky,“ zdůraznil a znovu poukázal na to, že po roce 1989 se tohle nikdy na českém území ještě nestalo.

Moderátor Pavel Štrunc poté poukázal na to, že Ovčáček 15. září na sociální síti sdílel příspěvek charity pro Sýrii, kde vyzýval lidi, aby poslali peníze. Jestli ale sám něco poslal, odmítl prozradit. „Je to moje záležitost, já nejsem paní Šojdrová, já to nevytrubuji,“ uvedl a na otázku, zda něco poslal pan prezident, uvedl, že ten zase pomáhá opouštěným dětem v České republice. „A to pravidelně v milionových částkách,“ upřesnil prezidentovy charitativní investice.

Poté Ovčáček zaměřil svou pozornost na nového kandidáta ČSSD na post ministra zahraničí Tomáše Petříčka, současného náměstka na Ministerstvu zahraničních věcí. Jestli se toto jméno bude prezidentovi líbit, prý neví, sám prý nemá na Petříčka zatím žádný názor. „Předpokládám, že jej nemá ani pan prezident, jelikož s Petříčkem ještě nehovořil,“ poznamenal.

Petříček je však dlouholetý poradce a asistent Miroslava Pocheho, kterého na ministra zahraničí Zeman odmítl jmenovat. To podle Ovčáčka ale ještě nic neznamená. „Zatím prezident neví, jaké má pan Petříček názory a v čem se třeba od Pocheho liší, to bude také zajímavé,“ dodal Ovčáček s tím, že snad bude Petříček svébytná osobnost a nebude ve vleku svého mentora. Jistě se prý bude Zeman ptát na otázky týkající se přístupu k Maďarsku, nebo jaký má Petříček názor na Pocheho hlasování proti Maďarsku.

Nebyl to však pouze euposlanec Poche, kdo hlasoval v EP pro to, aby se v Maďarsku začalo vyšetřovat, zdali neohrožuje evropské hodnoty. Byli to totiž i europoslanci za hnutí ANO. Podle Ovčáčka je důležité, že premiér Andrej Babiš na tu otázku velmi rychle zareagoval a od tohoto hlasování se distancoval, a bude to mít důsledky. Zeman tuto záležitost s ním proto nejspíše projednávat nebude.

Český prezident Miloš Zeman přiletěl dnes odpoledne do Berlína. Jednat zde bude i s německou kancléřkou Angelou Merkelovou, kde si podle Ovčáčka přátelsky popovídají. „Nebude to určitě žádná hádka. V otázce migrace jsou sice názory rozdílné, ale důležité je, že mezi Českem a Německem jsou mimořádně přátelské vztahy,“ řekl a dodal, že téma migrace na jednání jistě zazní, ale nebude to pouze o tom. „Pan prezident nepřijde za kancléřkou jako karatel,“ poznamenal.

Celý rozhovor ZDE.

Závěrem padl i dotaz, co by Ovčáček dělal, kdyby mu Facebook, na kterém je ve zveřejňování svých názorů a komentářů tak aktivní, zablokoval účet. S odpovědí přišel téměř okamžitě, zaměřil by se prý více na Twitter. „A kdyby byl zablokován i Twitter, tak bych musel používat svůj web, který mám k dispozici,“ sdělil s tím, že kromě toho by používal i jisté okliky jako za socialismu, aby se do veřejného prostoru nějak dostal, třeba Facebooku, kde by si založil nový učet, než by mu byl znovu zablokován. „Byla by to taková hra na schovávanou,“ uzavřel s tím, že obecně cenzura na Facebooku je vážné téma, které nás však bude trápit ještě nekolik dalších let. Neuznává navíc prý argument, že by byl Facebook soukromá společnost.


 

 

 

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…