Morava po tornádu v troskách. V Praze? Přilepení aktivisté na hlavním tahu. Nechtějí, abyste jedli maso

25.06.2021 20:42

Přestože dnes všichni řeší situaci po živelní katastrofě na jižní Moravě, aktivisty ze spolku Animal Rebellion Česká republika ani tornádo nezastavilo. I o něm mluvili poté, co zablokovali dopravu v ulici Wilsonova v Praze. Video z letní zvířecí rebelie následně sdíleli na sociálních sítích.

Morava po tornádu v troskách. V Praze? Přilepení aktivisté na hlavním tahu. Nechtějí, abyste jedli maso
Foto: FCB: Animal Rebellion Česká republika (screen)
Popisek: Letní zvířecí rebelie na Wilsonově třídě

Anketa

Má Robert Šlachta vaši důvěru?

56%
37%
hlasovalo: 16628 lidí
Tři osoby ve zvířecích převlecích a v klecích zablokovaly dopravu na rušné pražské Wilsonově ulici. Další dvě držely transparent s nápisem „Živočišný průmysl – Klimatická krize“. Dva muži se pak usadili přímo na silnici mezi klece. 

„Už začala akce Letní zvířecí rebelie. Tamhle v té části byla silnice zablokovaná bannerem, teď z dodávky vyndali klece,“ popisuje žena situaci na rušné víceproudovce. Auta už v tu dobu troubí, neboť je jim znemožněn průjezd. Následně skupinu objíždějí po tramvajových kolejích.

„Do klecí se přemístili aktivisté v převlecích kuřátka, prasete a krávy. Jsme v Praze u Hlávkova mostu. Jsme tady proto, že hnutí Animal Rebellion požaduje, aby vláda říkala pravdu. Aby vyhlásila, stejně jako mnohé jiné státy, stav klimatické krize a začala občany pravdivě informovat o závažnosti situace. Požadujeme také, aby vláda jednala okamžitě v souladu s urgentností problému a dosáhla klimatické neutrality do roku 2025. Zároveň touto akcí Animal Rebellion podtrhuje fakt, že tohoto nebudeme schopni dosáhnout, pokud nepřejdeme na udržitelný a spravedlivý stravovací systém,“ hlásá žena. 

„Můžeme vidět, že situace není nijak vyhrocená,“ popisuje žena za troubení projíždějících. „Auta objíždí místo přes pás tramvají. Mezi klecema jsou dokonce dva přilepení lidé. Dopad živočišného průmyslu na klima je obrovský a podle samotných vědců je změna způsobu stravování nezbytná a urgentní. Živočišný průmysl má totiž obrovskou uhlíkovou stopu, a navíc je hlavní příčinou odlesňování dnešních pralesů. Na odlesněných plochách se totiž pasou krávy a pěstuje se krmná sója, která se pak rozváží po celém světě včetně Evropy. Mimo jiné je živočišný průmysl včetně rybolovu hlavní příčinou druhového vymírání, vzniku mrtvých zón v oceánu a dále jednou z příčin eutrofizace vody, znečištění vzduchu a vody a nedostatku vody. Kromě toho je zodpovědný za kolaps ekosystému,“ dodává aktivistka.

Na místo následně dorazila i takzvaná „červená brigáda“. Jde o ženy v červených šatech s bílými maskami. „Jsme hnutí všech, kterým záleží na stavu naší planety a na každém jedinci. Jsme tu dnes proto, abychom upozornily na závažnost situace, ve které se všichni nacházíme,“ hlásá pak další aktivistka do amplionu. „Nacházíme se uprostřed klimatické krize, a živočišný průmysl je jednou z hlavních jejích příčin. Co dokáže udělat klimatická krize, teď zažíváme v České republice. Tyto změny budou stále častější,“ podotkla aktivistka a poukázala na to, že bude stále více mrtvých, zraněných a také zničených domovů. Zhruba po šesti minutách dorazila na místo policie.

„Neexistuje nic jako klimatická spravedlnost bez mezidruhové spravedlnosti. Vládě nezáleží na stavu naší planety, ale nám na ní záleží. Proto jsme dnes tady. Jsme hlasem všech bytostí na této planetě, jsme hlasem budoucích generací a hlasem všech zvířat, která jsou každý den zabíjena,“ pokračovala však žena mluvící do amplionu. Vyzývala dále vládu k okamžitému jednání.

Po zhruba osmi minutách na místo přijíždějí i další složky integrovaného záchranného systému a další policisté. Na místě už zní zejména jen houkání a je k vidění blikání majáků. Podle aktivistky si však policisté nevědí příliš rady s řešením situace. „Doprava tu není moc plynulá,“ uvádí. Na místě jsou kromě lidí v klecích i další lidé s transparenty. Hraje i veselá hudba pro odlehčení situace, a to i přes přítomnost policistů.

Jednoho z aktivistů policie odlepila od silnice zhruba po 12 minutách od svého příjezdu. Využíval však prostředků pasivního odporu a dělal, že je bezvládný. Policisté jej odnesli do přistaveného vozidla, další aktivisty následně vyzvali k opuštění vozovky, ti se však rozhodli zůstat na místě. Policisté proto museli pokračovat ve svém zásahu, aktivisté byli dalších necelých 15 minut na vozovce. Všichni aktivisté byli následně odvezeni v antonech. 

Akce byla první letošní akcí letní rebelie. V sobotu je mimo jiné na programu rebelská cyklojízda. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…