Moravec jen ohromeně zíral. Ve studiu se mu rozpovídal Jiří Čunek a zněly věci, jaké žižkovská věž ještě neslyšela

16.10.2016 13:25

Co můžete říci k letošním krajským a senátním volbám, zeptal se Václav Moravec Jiřího Čunka (KDU-ČSL), Jaroslavy Pokorné Jermanové (ANO) a Oldřicha Bubeníčka (ČSSD). A děly se věci. Čunek např. připustil, že bychom mohli zrušit Poslaneckou sněmovnu i senát a nastolit vládu silného krále. Prozradil také, kdo podle jeho názoru opravdu stvořil Andreje Babiše (ANO). A nejen to.

Moravec jen ohromeně zíral. Ve studiu se mu rozpovídal Jiří Čunek a zněly věci, jaké žižkovská věž ještě neslyšela
Foto: Hans Štembera
Popisek: Moderátor OVM Václav Moravec

V nedělních Otázkách Václava Moravce České televize k jednomu stolu zasedli vítěz krajských voleb ve Zlínském kraji Jiří Čunek, který se opakovaně vymezuje proti Miroslavu Kalouskovi (TOP 09), dosavadní komunistický hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček, jenž může hejtmanem zůstat, ač volby nevyhrál. Vítězné ANO totiž jedná o koalici s komunisty v regionu. Lídryně hnutí ANO v kraji Středočeském Jaroslava Pokorná Jermanová zase dělá vše pro to, aby se stala hejtmankou.

Na úvod dáma odmítla, že by hnutí ANO neuspělo v krajských volbách. „Máme tři nové senátory a náš klub bude čítat sedm senátorů,“ připomněla. Nesdílí prý názor svého předsedy Andreje Babiše, že je třeba senát zrušit. Babiš to prý sice říká dlouhodobě, ale v tuto chvíli to podle Pokorné není téma, protože koalice musí řešit důležitější problémy.

Čunek má za to, že Babiš zkrátka neunesl porážku. „V politice je nešťastné, když někdo krátce po prohře vydá nějaké prohlášení, které odráží to jeho zklamání. Lépe by bylo, kdyby Andrej Babiš polkl a spolkl hořkou pilulku prohry. V tuto chvíli jeho prohlášení bylo ukřivděné,“ vyjádřil názor velmi úspěšný lidovec.

Anketa

Podporujete návrh Andreje Babiše na zrušení Senátu?

92%
8%
hlasovalo: 6573 lidí

Šéfa hnutí ANO také varoval, aby to politicky nepřekombinoval. Pokud by totiž voliči vycítili, že se ANO dobrovolně stáhlo z krajů, aby mohlo tvrdit, že se všichni spikli proti nežádoucímu hnutí, tak mu to voliči spočítají. Výsledek sčítání by se Babišovi nemusel líbit. Čunek se snaží koaliční vládu v kraji sestavovat tak, aby nová vláda odrážela vůli voličů vyjádřenou ve volbách. To mimo jiné podle úspěšného lidovce znamená, že by se hejtmanem v jednotlivých krajích měl stávat lídr vítězného hnutí.  

Andrej Babiš ve svém sobotním vyjádření mimo jiné uvedl, že senát stojí ročně 600 milionů korun a je zbytečně drahý. Lidovecký politik kontroval, že je horní komora parlamentu ještě dražší, a jako senátor uznal, že je teoreticky možné senát zrušit. Připustil dokonce, že by bylo možné zrušit i Poslaneckou sněmovnu. „Určitě by to bylo možné, ale pak bychom museli parlament nějak nahradit. Třeba královstvím. Ne královstvím britského typu, ale úplně jiného typu, kde by panovník měl celou řadu rozhodujících pravomocí,“ zaznělo z úst Jiřího Čunka.

Jiří Čunek

  • KDU-ČSL
  • ANO křesťanským hodnotám
  • senátor

Své k tématu senátních voleb řekl i hejtman Bubeníček. Považuje za varující, jak málo lidí chodí k volbám do senátu. „Pokud to takhle půjde dál, za nějaký rok přijdou příbuzní a známí a toho senátora zvolí,“ kroutil hlavou Bubeníček.

Pak se ke slovu opět dostala Jaroslava Jermanová a důrazně odmítla, že by hnutí ANO bylo levicovou či pravicovou stranou. Jde o politické hnutí, které volí každý, kdo chce změnu. „Víte, jestli to jsou zleva voliči, zprava voliči, to není podstatné. Všechno to jsou naši občané,“ připomněla Jermanová.

Bubeníček kontroval, že v Ústeckém kraji hnutí ANO zvítězilo, protože mělo líbivou volební kampaň, ve které slibovalo věci, jež lze jen těžko z krajské úrovně ovlivnit. „A lidé uvěřili tomu, co viděli na billboardech,“ vyjádřil svůj názor.

Babiše stvořili Zeman s Klausem, konstatoval Čunek

Čunek doplnil, že ve prospěch Andreje Babiše mluví jakási politická svěžest, zavedené politické strany se zaprvé okoukaly a zadruhé spolupracovaly už od dob opoziční smlouvy. „A když já jsem přišel do vlády a objevil se nějaký průzkum, ve kterém jsem byl nejpopulárnější, tak ti zavedení kluci zpozorněli, že bych je mohl ohrozit, a do čtrnácti dnů tady bylo trestní oznámení na mou osobu,“ řekl lidovecký politik.  

„Chcete tím říct, že Andreje Babiše zplodila tzv. opoziční smlouva Miloše Zemana a Václava Klause?“ ptal se obratem Moravec. „Určitě,“ odvětil okamžitě Čunek.

Stačí se prý podívat na aféru lehkých topných olejů z počátku devadesátých let minulého století nebo na prodej OKD Zdeňku Bakalovi. Čunek v této souvislosti zdůraznil, že i Miloš Zeman jako předseda vlády má svůj podíl na údajně velmi podivné prodejní smlouvě. Když dnes prezident útočí na Bohuslava Sobotku kvůli prodeji OKD, mohl by si podle Čunka vzpomenout, kdo Bohuslava Sobotku vyzdvihl do pozice ministra financí. „To je, jako když zloděj křičí chyťte zloděje, byť věřím, že Miloš Zeman osobně nic neukradl,“ řekl Čunek. Prezident se prý jen tváří, že on je nad věcí, zatímco o všem rozhodovali jeho podřízení. 

Ve druhé polovině debaty přišla na přetřes i diskuse o krajských koalicích. Komunista Bubeníček prozradil, že v tuto chvíli všechna jednání začínají od nuly a nic není hotové. Naprosto stejná situace teď podle Jermanové nastala i ve Středočeském kraji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …